Βενεζουέλα: Αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς η βρεφική θνησιμότητα και η ελονοσία

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 10 Μαΐου 2017, 04:53
Βενεζουέλα: Αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς η βρεφική θνησιμότητα και η ελονοσία
Κατά 30% αυξήθηκε πέρυσι το ποσοστό της βρεφικής θνησιμότητας στη Βενεζουέλα, ενώ τα ποσοστά της μητρικής θνησιμότητας και των κρουσμάτων ελονοσίας κατέγραψαν αύξηση κατά 65% και 76% αντίστοιχα.

Τα στατιστικά στοιχεία που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του Υπουργείου Υγείας της χώρας από την κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο έδειξαν επίσης απότομη αύξηση των κρουσμάτων διφθερίτιδας και ιού Ζίκα.

Η ύφεση και οι νομισματικοί έλεγχοι στην πετρελαιοπαραγωγική χώρα της Νότιας Αμερικής έχουν περιστείλει την τοπική παραγωγή και τις εισαγωγές σε ξένα είδη, ενώ οι πολίτες της Βενεζουέλας αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε βασικά είδη από τρόφιμα μέχρι εμβόλια. Η αντιπολίτευση οργανώνει εδώ και εβδομάδες διαδηλώσεις εναντίον του Μαδούρο, κατηγορώντας τον για δικτατορική διακυβέρνηση και ζητώντας εκλογές.

Στον τομέα της υγείας, οι γιατροί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα σε μεγάλο ποσοστό, ενώ μία μεγάλη φαρμακευτική ένωση έχει ανακοινώσει ότι περίπου 85% των φαρμάκων παρουσιάζει ελλείψεις. Οι κάτοικοι της Βενεζουέλας συχνά ανταλλάσουν φάρμακα με άλλα είδη, κάνουν εκκλήσεις για αυτά σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ταξιδεύουν σε γειτονικές χώρες εάν μπορούν ή περιμένουν επί ώρες σε ουρές φαρμακείων.

Το Υπουργείο Υγείας σταμάτησε να δημοσιεύει στοιχεία μετά τον Ιούλιο του 2015 ως μέρος μιας γενικότερης πολιτικής απόκρυψης στοιχείων. Δεν έχει διευκρινιστεί ο λόγος που εξέδωσε αυτά τα στοιχεία τώρα.

Στις στατιστικές για το 2016 φαίνεται ότι η βρεφική θνησιμότητα παιδιών ηλικίας έως ενός έτους ανέβηκε κατά 30,12%, σε 11.466 περιπτώσεις πέρυσι. Η έκθεση του υπουργείου ανέφερε ως κύριες αιτίες τη σηψαιμία σε νεογέννητα, την πνευμονία, το αναπνευστικό σύνδρομο και την πρόωρη γέννηση.

Τα νοσοκομεία συχνά παρουσιάζουν ελλείψεις βασικού εξοπλισμού όπως θερμοκοιτίδες, ενώ οι έγκυες δεν σιτίζονται αρκετά καλά, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η υγεία των παιδιών τους.

Η μητρική θνησιμότητα ή ο θάνατος κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης ή μέσα στις τελευταίες 42 ημέρες από το τέλος μιας εγκυμοσύνης επίσης παρουσίασε αύξηση κατά 65,79% (756 θάνατοι), σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου.

Το υπουργείο δεν απάντησε σε αίτηση του πρακτορείου Reuters για περαιτέρω πληροφορίες. Η κυβέρνηση του Μαδούρο ισχυρίζεται ότι μια ελίτ που σχεδιάζει πραξικόπημα συσσωρεύει φάρμακα για να ενθαρρύνει αναταραχές.

Αναταραχή

Ενώ οι Βενεζουελανοί είναι ιδιαίτερα ενήμεροι για τα θέματα υγείας που αντιμετωπίζει η χώρα, η αναφορά του Υπουργείου Υγείας σοκάρισε μερικά μέλη της ιατρικής κοινότητας.

«Το εντυπωσιακό μέρος είναι η αναταραχή σε όλες τις κατηγορίες σχεδόν στις οποίες αναφέρεται η έκθεση, με συγκεκριμένες και σημαντικές ανόδους στις κατηγορίες βρεφικής και μητρικής υγείας» είπε ο γιατρός Χούλιο Κάστρο, ειδικός λοιμωδών νόσων και κατήγορος των κυβερνητικών πολιτικών στον τομέα της υγείας.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, οι ενημερώσεις για την υγεία, που πρόκειται να δημοσιοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση, θα πρέπει να εκδίδονται έγκαιρα για να μαθαίνει το ιατρικό προσωπικό τις εθνικές τάσεις και απειλές.

Η Βενεζουέλα, για παράδειγμα, είχε εξαλείψει τη διφθερίτιδα - μια βακτηριδιακή λοίμωξη που είναι θανατηφόρα σε 5% έως 10% των περιπτώσεων - τη δεκαετία του '90. Πέρυσι οι γιατροί έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου ότι έχει επιστρέψει, αλλά η κυβέρνηση αρχικά δήλωσε πως δεν υπήρχαν αποδεδειγμένα κρούσματα και κατέκρινε όσους προσπαθούσαν, όπως είπε, να σπείρουν τον πανικό.

Τα στοιχεία δείχνουν τώρα ότι η διφθερίτιδα επηρέασε 324 άτομα - μια άνοδο από το μηδέν, πέρυσι. Η διφθερίτιδα αποτελούσε κάποτε σημαντική αιτία παιδικών θανάτων, αλλά τώρα γίνεται όλο και πιο σπάνια, κυρίως λόγω εμβολιασμών. Η επιστροφή της δείχνει πόσο ευάλωτη είναι η χώρα σε απειλές υγείας.

Το πρακτορείο Reuters έχει καταγράψει την περίπτωση ενός 9χρονου κοριτσιού, της Ελιάνις Βίβας, που πέθανε από διφθερίτιδα στις αρχές του χρόνου, αφού της έγινε λανθασμένη διάγνωση για άσθμα, εν μέρει διότι δεν υπήρχαν ιατρικά εργαλεία για να εξεταστεί ο φάρυγγάς της, με αποτέλεσμα να τη μεταφέρουν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.

Πέρυσι υπήρχαν επίσης και 240.613 κρούσματα ελονοσίας, μια άνοδος 76,4% σε σχέση με τα ποσοστά του 2015, με τα περισσότερα κρούσματα της λοίμωξης που μεταδίδεται από κουνούπια να έχουν καταγραφεί στην πολιτεία Μπολιβάρ.

Τα κρούσματα της ασθένειας Ζίκα αυξήθηκαν σε 59.348 από 71 το 2015. Δεν υπάρχουν στοιχεία για τη μικροκεφαλία που δημιουργεί ο ιός, όπου τα βρέφη γεννιούνται με ασυνήθιστα μικρά κεφάλια, παρότι οι γιατροί αναφέρουν μερικές δεκάδες περιπτώσεων.

Πηγές: ΑΜΠΕ-Reuters

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 10 Μαΐου 2017, 04:53