Η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι αποδέχθηκε τα διαπιστευτήρια ενός απεσταλμένου του ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαΐδο, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος, και θα τον θεωρεί στο εξής αντιπρόσωπο του κράτους της Λατινικής Αμερικής στις ΗΠΑ.
Σε ανακοίνωσή του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ανέφερε πως η Ουάσινγκτον αποδέχθηκε τον διορισμό, από τον Γκουαΐδο, του Κάρλος Αλφρέντο Βέκιο, στελέχους της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, στη θέση του επιτετραμμένου στις ΗΠΑ και πρόσθεσε πως ο Βέκιο θα έχει πλήρεις αρμοδιότητες όσον αφορά στα διπλωματικά θέματα.

Ο εκλεγμένος σοσιαλιστής πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο είναι αντιμέτωπος με μια χωρίς προηγούμενο πρόκληση για την εξουσία του μετά την απόφαση του Γκουαΐδο, του προέδρου της Βουλής — του μοναδικού θεσμού στη χώρα που ελέγχει η αντιπολίτευση — να αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος εν ενεργεία την περασμένη εβδομάδα. Η αντιπολίτευση δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2018.

Ο Γκουαΐδο εξασφάλισε ευρεία διεθνή υποστήριξη, πάνω απ’ όλα από την κυβέρνηση του Τραμπ. Το Σάββατο, ο στρατιωτικός ακόλουθος της Βενεζουέλας στην πρεσβεία της χώρας στην Ουάσινγκτον, ο συνταγματάρχης Χοσέ Λουίς Σίλβα, τον αναγνώρισε ως πρόεδρο, αποσκιρτώντας από την κυβέρνηση του Μαδούρο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Βέκιο είχε φύγει από τη Βενεζουέλα το 2014, μετά τη φυλάκιση του Λεοπόλδο Λόπες, άλλου ενός από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης