Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο δηλώνει ότι το κόμμα του θριάμβευσε στις δημοτικές εκλογές

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2017, 06:32
Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο δηλώνει ότι το κόμμα του θριάμβευσε στις δημοτικές εκλογές
Για «μεγάλη νίκη» της παράταξής του, του σοσιαλιστικού κόμματος (PSUV), στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, από τις οποίες απείχαν τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, έκανε λόγο την Κυριακή ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

«Κερδίσαμε σε περισσότερους από 300 δήμους της χώρας, από τους 335» έναντι 242 που έλεγχε ήδη το PSUV, δήλωσε ο σοσιαλιστής πρόεδρος στη διάρκεια συγκέντρωσης στο Καράκας, μετά τις τοπικές εκλογές.

Λίγο νωρίτερα, το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (Consejo Nacional Electoral - CNE) είχε ανακηρύξει τους τσαβίστας, από το όνομα του εκλιπόντος πρώην προέδρου (1999-2013) Ούγκο Τσάβες, νικητές στις 20 από τις 23 πρωτεύουσες Πολιτειών. Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, η συμμετοχή στις εκλογές ανήλθε στο 47,32%.

Το κυβερνών κόμμα κέρδισε επίσης την ειδική εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του κυβερνήτη της Πολιτείας Σούλια (δυτικά), αφού ο νικητής των εκλογών του Οκτωβρίου, που ανήκει στην αντιπολίτευση, αρνήθηκε να ορκιστεί ενώπιον της Συντακτικής Συνέλευσης. Αυτό αυξάνει σε 19 τις πολιτείες που ελέγχει το Ενιαίο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας.

Έξι μήνες μετά το κύμα διαδηλώσεων με κεντρικό αίτημα την παραίτησή του, που σημαδεύτηκε από βίαια επεισόδια με 125 νεκρούς και θορύβησε τη διεθνή κοινότητα, ο πρόεδρος Μαδούρο μοιάζει να ανακτά τον έλεγχο και να ενισχύει την ηγεμονία του στη χώρα.

Την Κυριακή ο Μαδούρο ανακοίνωσε ότι τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης θα αποκλειστούν από τις προεδρικές εκλογές του 2018 λόγω της αποχής τους από τις τοπικές εκλογές.

«Κάθε κόμμα που δεν συμμετείχε σήμερα και προέτρεψε σε αποχή από τις εκλογές δεν μπορεί πλέον να συμμετάσχει» στις προεδρικές εκλογές, δήλωσε, σημειώνοντας ότι αυτό είναι απόφαση της Εθνικής Συντακτικής Συνέλευσης, που συγκροτείται αποκλειστικά από υποστηρικτές του αρχηγού του κράτους.

Καταγγέλλοντας νοθεία, τα τρία ισχυρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, ανάμεσά τους αυτά του Ενρίκε Καπρίλες, του Λεοπόλδο Λόπες και του Χένρι Ράμος Αγιούπ, αρνήθηκαν να κατεβάσουν υποψήφιους στις δημοτικές εκλογές.

Πλέον θα στερηθούν τη δυνατότητα συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές, που τυπικά είναι προγραμματισμένες για τον Δεκέμβριο του 2018, αλλά πολιτικοί αναλυτές αναμένουν ότι θα επισπευστούν και θα διεξαχθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε από τώρα για τις προεδρικές εκλογές» δήλωσε ο Μαδούρο, για τον οποίο οι δημοτικές εκλογές αποτελούσαν την τελευταία γενική πρόβα πριν από το κρίσιμο ραντεβού της επόμενης χρονιάς.

Ο αντιπρόεδρος Τάρεκ Ελ Αϊσάμι είχε ήδη ανακοινώσει ότι ο Μαδούρο, ο οποίος εξελέγη το 2013, θα διεκδικήσει νέα θητεία την επόμενη χρονιά, παρά τη χαμηλή δημοτικότητά του, εν μέσω της σοβαρής οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα.

«Το μήνυμα είναι πολύ καθαρό, μέσω του δρόμου της ψήφου θέλουμε λύσεις για τη χώρα» είπε ο Μαδούρο.

Η εκλογική διαδικασία διεξήχθη σε γενικά ήρεμη ατμόσφαιρα, όμως πολλά εκλογικά τμήματα ήταν σχεδόν έρημα, στο Καράκας όπως και σε άλλες πόλεις όπως το Σαν Κριστόμπαλ, στα σύνορα με την Κολομβία, όπως διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2017, 06:32