Βενεζουέλα: «Παράνομη» χαρακτηρίζει ο Μαδούρο συμφωνία αναχρηματοδότησης της Citgo που έκλεισε η αντιπολίτευση

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 24 Απριλίου 2019, 05:41
Βενεζουέλα: «Παράνομη» χαρακτηρίζει ο Μαδούρο συμφωνία αναχρηματοδότησης της Citgo που έκλεισε η αντιπολίτευση

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κατήγγειλε χθες μια πρόσφατη συμφωνία αναχρηματοδότησης της Citgo, της θυγατρικής της κρατικής επιχείρησης πετρελαίου PdVSA στις ΗΠΑ, την οποία έκλεισε η αντιπολίτευση, χαρακτηρίζοντάς την «παράνομη» και κρίνοντας πως η αμερικανική κυβέρνηση είναι «συνεργός» σε «ληστεία».

«Όλοι όσοι ενέχονται --πολίτες της Βενεζουέλας και ξένοι-- σε αυτήν τη ληστεία και την κατάχρηση 1,3 δισ. δολαρίων, που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Citgo, θα αποκαλυφθούν» επεσήμανε ο Μαδούρο σε ομιλία του που αναμεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση.

Τον περασμένο μήνα, η διεύθυνση της Citgo ανακοίνωσε ότι έλαβε πενταετές δάνειο ύψους 1,2 δισ. δολαρίων για να καλύψει τα λειτουργικά της έξοδα και να αναχρηματοδοτήσει οφειλές της.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της χώρας της Λατινικής Αμερικής τον Ιανουάριο, επικαλούμενος ένα άρθρο του Συντάγματος και υποστηρίζοντας ότι η επανεκλογή του Μαδούρο το 2018 ήταν παράνομη. Έχει αναγνωριστεί ως ο νόμιμος αρχηγός του κράτους-μέλους του ΟΠΕΚ από τις κυβερνήσεις περίπου 60 χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, κρατών της περιοχής και της Ευρώπης.

Η συμφωνία για την αναχρηματοδότηση της Citgo κλείστηκε τον Μάρτιο, αφότου ανέλαβε καθήκοντα νέο διοικητικό συμβούλιο, που διορίστηκε από τον Γκουαϊδό. Η Citgo είναι η σημαντικότερη θυγατρική της PdVSA στο εξωτερικό.

Στελέχη της αντιπολίτευσης εξετάζουν το ενδεχόμενο να γίνουν πληρωμές τόκων χρεών της PdVSA με χρεόγραφα που θα βασίζονται σε μετοχές της Citgo. Εάν δεν γίνουν οι πληρωμές, οι πιστωτές θα μπορούσαν να ζητήσουν τη συντηρητική κατάσχεση της Citgo. Οι προσπάθειες της κυβέρνησης του Μαδούρο να κάνει εκείνη την πληρωμή των τόκων --η προθεσμία εκπνέει την 27η Απριλίου-- ενδέχεται να προσκρούσουν στις αμερικανικές κυρώσεις που επιβάλλονται στη Βενεζουέλα.

Ο Μαδούρο αποκαλεί τον Γκουαϊδό μαριονέτα των ΗΠΑ που προσπαθεί να τον ανατρέψει με πραξικόπημα.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 24 Απριλίου 2019, 05:42