Ο φυλακισμένος βενεζουελανός αντιπολιτευόμενος Λεοπόλντο Λόπες κάλεσε σε μια «εκλογική εξέγερση» με μήνυμά του που αναγνώσθηκε χθες στο Καράκας στη διάρκεια διαδήλωσης περίπου 2.000 ανθρώπων.

Η έκκληση του Λόπες, την οποία απηύθυνε από το κελί της στρατιωτικής φυλακής του Ράμο Βέρντε όπου κρατείται, έγινε ενώ ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε την Τετάρτη την άμεση απελευθέρωσή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μήνυμά του, ο Λεοπόλντο Λόπες διαμαρτύρεται κατά της απόφασης του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (CNE) να αναβάλει για φέτος, σε ημερομηνία που δεν έχει προσδιοριστεί, τις εκλογές κυβερνητών, που ήταν προγραμματισμένες για τον περασμένο Δεκέμβριο.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να προωθήσουμε και να οργανώσουμε την εξέγερση των ψήφων», δηλώνει ο αντιπολιτευόμενος. «Αν το CNE συνεχίσει να τηρεί την ίδια στάση, θα οργανώσουμε τις εκλογές εμείς οι ίδιοι».

Ο Λόπες προτείνει στο μήνυμά του ο συνασπισμός της βενεζουελανής αντιπολίτευσης, το Τραπέζι της Δημοκρατικής Ενότητας (MUD), να οργανώσει τον Μάρτιο «μια μεγάλη λαϊκή διαβούλευση στη διάρκεια της οποίας ο κόσμος θα ψηφίσει και θα αποφασίσει αν θέλει ή όχι να πραγματοποιηθούν προεδρικές εκλογές το 2017».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επόμενες προεδρικές εκλογές είναι κανονικά προγραμματισμένες για το 2018.

Ηλικίας 45 ετών, ο Λόπες, ο οποίος είναι μία από τις κύριες προσωπικότητες της αντιπολίτευσης στην εξουσία του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, μπήκε χθες στον τέταρτο χρόνο της φυλάκισής του.
Ο Λόπες συνελήφθη στις 18 Φεβρουαρίου 2014 και καταδικάσθηκε το 2015 σε κάθειρξη 14 ετών ως ένοχος για προτροπή σε βία κατά τις διαδηλώσεις υπέρ της παραίτησης του προέδρου Μαδούρο. Σαράντα τρεις άνθρωποι είχαν σκοτωθεί κατά τις διαδηλώσεις αυτές οι οποίες είχαν διαρκέσει από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο του 2014.

Η δικαιοσύνη επικύρωσε οριστικά την Πέμπτη την καταδίκη του σε κάθειρξη 14 ετών.

Το μήνυμα του Λεοπόλντο Λόπες αναγνώσθηκε μπροστά σ’ ένα πλήθος περίπου 2.000 ανθρώπων από τον Φρέντι Γκεβάρα, αντιπρόεδρο του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας, που ελέγχεται από την αντιπολίτευση.

Η σύζυγος του αντιπολιτευόμενου, η Λίλιαν Τιντόρι, η οποία είχε γίνει δεκτή την Τετάρτη από τον Ντόναλντ Τραμπ, έκανε χθες Σάββατο πορεία με περίπου 200 άτομα σε μια μεγάλη αρτηρία του ανατολικού Καράκας.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε χθες την απελευθέρωση περίπου εκατό βενεζουελανών «κρατουμένων συνείδησης», μεταξύ των οποίων και του Λόπες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης