Βερολίνο: «Δεν είναι ιδανικό» το τρέχον περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2015, 06:24
Βερολίνο: «Δεν είναι ιδανικό» το τρέχον περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων
Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας υποβάθμισε την Τετάρτη μια έρευνα βάσει της οποίας το Βερολίνο εξοικονόμησε δισεκατομμύρια ευρώ λόγω της πτώσης των επιτοκίων των ομολόγων του γερμανικού δημοσίου εξαιτίας της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη κι επισήμανε ότι το τρέχον περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων «δεν είναι ιδανικό».

Ειδικότερα, το Ινστιτούτο Οικονομικής Ερευνας Λάιμπνιτς (IWH) ανέφερε σε έκθεσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, ότι η Γερμανία έχει εξοικονομήσει 100 δισ. ευρώ από το 2010, ήτοι πάνω από 3% του ΑΕΠ, λόγω της μείωσης του κόστους δανεισμού του γερμανικού ομοσπονδιακού κράτους.

Το ινστιτούτο βάσισε τους υπολογισμούς του σε ένα φανταστικό σενάριο «ομαλότητας», που όμως το υπουργείο Οικονομικών αμφισβήτησε.

«Η εκτίμηση είναι θεωρητική και ακατανόητη για εμάς», ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, πριν επικρίνει το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων.

Το επίπεδο των επιτοκίων των διετών ομολόγων της Γερμανίας υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο την Τετάρτη.

«Πολλές αρνητικές επιπτώσεις»

«Η κυβέρνηση βρίσκει ότι αυτή η κατάσταση, όπως είναι τώρα, δεν είναι ιδανική», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.

«Μάλλον το αντίθετο: εργαζόμαστε για να ξεπεραστεί το χαμηλό επίπεδο των επιτοκίων στο πλαίσιο της πολιτικής (αντιμετώπισης) της κρίσης» σημείωσε ο ίδιος.

Ο εκπρόσωπος εξήγησε ότι τα χαμηλά επιτόκια έχουν πολλές αρνητικές επιπτώσεις, όπως για παράδειγμα για τα συνταξιοδοτικά ταμεία.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας δεν έκανε καμιά αναφορά στα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία επίσης βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Η γερμανική κυβέρνηση αποφεύγει γενικά να σχολιάζει επίσημα την πολιτική της ΕΚΤ, σεβόμενη την ανεξαρτησία της.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2015, 06:24