Βερολίνο: Όχι ψώνια τις Κυριακές

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2009, 15:20
Βερολίνο: Όχι ψώνια τις Κυριακές
Αντισυνταγματικό έκρινε σήμερα το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας το άνοιγμα των καταστημάτων στο Βερολίνο τις τέσσερις Κυριακές πριν από τα Χριστούγεννα, προσφέροντας έτσι μια μερική… νίκη στις Εκκλησίες που είχαν προσφύγει ζητώντας την τήρηση της αργίας της Κυριακής.

Στη Γερμανία τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν κατά μέσον όρο 4 Κυριακές ετησίως και καθένα από τα 16 περιφερειακά κρατίδια επιλέγει πότε θα γίνει αυτό.

Ωστόσο, το Βερολίνο πέτυχε το 2006 να επιτρέπεται το άνοιγμα των καταστημάτων στην πόλη αυτή για 10 Κυριακές το χρόνο, μεταξύ των οποίων οι 4 που προηγούνται των Χριστουγέννων.

Οι Εκκλησίες των Καθολικών και των Προτεσταντών είχαν χαρακτηρίσει την υπόθεση αυτή σκάνδαλο και είχαν προσφύγει στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, επικαλούμενες παραβίαση του άρθρου 140 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι οι Κυριακές και οι εορτές είναι «ημέρες αργίας και πνευματικής ανάτασης».

Το Συνταγματικό Δικαστήριο, που εδρεύει στην Καρλσρούη, δικαίωσε σήμερα εν μέρει τις Εκκλησίες και απαγόρευσε το άνοιγμα των καταστημάτων για 4 συνεχόμενες Κυριακές. Ωστόσο δεν απαγόρευσε το άνοιγμα των καταστημάτων για κάποιες Κυριακές του χρόνου.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2009, 15:35