Ένας βετεράνος πεζοναύτης καταδικάστηκε στο Ιράν σε κάθειρξη 10 ετών, αφού συνελήφθη τον περασμένο Ιούλιο στη χώρα αυτή όπου είχε πάει για να επισκεφθεί μια Ιρανή, στην πόλη Μασχάντ, ανακοίνωσε ο δικηγόρος της οικογένειάς του.

Ο Μάικλ Γουάιτ, 46 ετών, καταδικάστηκε για δύο κατηγορίες, που αφορούν προσβολή του ανώτατου ηγέτη της χώρας, του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, και την ανάρτηση μιας “ιδιωτικής φωτογραφίας”, σε δύο ξεχωριστές δίκες που έγιναν στις 6 και τις 9 Μαρτίου, σύμφωνα με τον Μαρκ Ζάιντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν έχει διευκρινιστεί με ποιον τρόπο προσέβαλε ο Γουάιτ τον Χαμενεΐ. Η δεύτερη κατηγορία σχετίζεται με μια φωτογραφία που ανάρτησε ο ίδιος και τον εικονίζει να κάθεται μαζί με την Ιρανή φίλη του.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι έχει ενημερωθεί για την κράτηση του Αμερικανού στο Ιράν και ότι ύψιστη προτεραιότητά του είναι “η ασφάλεια των Αμερικανών πολιτών στο εξωτερικό”.

Η οικογένεια του Γουάιτ πληροφορήθηκε την καταδίκη του από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο με τη σειρά του έλαβε τη σχετική πληροφορία από Ελβετούς διπλωμάτες. Οη ΗΠΑ δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν και για τον λόγο αυτό τα αμερικανικά συμφέροντα εκπροσωπούνται από την Ελβετία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γουάιτ κατάγεται από την Καλιφόνρια και υπηρέτησε 13 χρόνια στον αμερικανικό στρατό. Η οικογένειά του και οι αμερικανικές αρχές προσπαθούν ακόμη να καταλάβουν αν οι κατηγορίες που του αποδόθηκαν ήταν πολιτικά υποκινούμενες. Από τον Ιανουάριο, όταν η Τεχεράνη επιβεβαίωσε για πρώτη φορά τη σύλληψή του, δεν του έχει επιτραπεί να επικοινωνήσει με συγγενείς του. Ο διορισμένος δικηγόρος που τον εκπροσώπησε στις δίκες δεν μιλά αγγλικά.

Να σημειωθεί ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Γουάιτ στο Ιράν, καθώς έχει πάει στη χώρα αυτή άλλες πέντε ή έξι φορές, πάντα για να συναντήσει τη φίλη του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης