Η Κίνα και η Ρωσία άσκησαν σήμερα τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας, το δικαίωμα της αρνησικυρίας (βέτο) σε ψήφισμα που είχε κατατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. με πρωτοβουλία της Βρετανίας και της Γαλλίας και αφορούσε στην καταδίκη της Συρίας για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στο εσωτερικό της, μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Περισσότεροι από 2.700 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία από τα μέσα Μαρτίου όταν και ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις για την εκχώρηση περισσότερων συνταγματικών ελευθεριών στους πολίτες με την παράλληλη απομάκρυνση από την εξουσία του προέδρου της χώρας, Bashar al-Assad.

Το ψήφισμα θα μπορούσε να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας μόνο στην περίπτωση που καμία από τις 15 χώρες-μέλη δε θα ασκούσε βέτο.

Η κυβέρνηση της Συρίας έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι διαδηλώσεις αποτελούν καθαρά «εσωτερικό» της ζήτημα, τονίζοντας ότι έχει ήδη ξεκινήσει επαφές με μέλη της Αντιπολίτευσης προκειμένου να βρεθεί μια πολιτική λύση.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας