Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα άσκησε βέτο, όπως είχε ανακοινώσει ότι θα έκανε, στον νόμο που εγκρίνει την κατασκευή του πετρελαϊκού αγωγού Keystone XL από τον Καναδά στις ΗΠΑ, ο οποίος είχε ψηφιστεί από το Κογκρέσο.

Ασκώντας βέτο, ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να διατηρήσει το δικαίωμά του να αποφασίσει για αυτό το σχέδιο που θεωρείται αμφιλεγόμενο, κυρίως για περιβαλλοντικούς λόγους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ αντέδρασε αμέσως, ανακοινώνοντας ότι το Σώμα θα επιχειρήσει να ανατρέψει το προεδρικό βέτο μέχρι τις 3 Μαρτίου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απέρριψε τον νόμο λίγες ώρες αφότου εστάλη το κείμενο στον Λευκό Οίκο. Οι Ρεπουμπλικάνοι πέρασαν τον νόμο για να ασκήσουν πιέσεις στον Ομπάμα να εγκρίνει την κατασκευή του αγωγού, κάτι που σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο θα παρέκαμπτε τη διαδικασία που έχει ξεκινήσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να καθορίσει εάν το σχέδιο είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών ή όχι.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολλοί Δημοκρατικοί θεωρούν ότι η κατασκευή του αγωγού θέτει σε κίνδυνο το περιβάλλον, λόγω του κινδύνου διαρροών, ενώ ταυτόχρονα θέτει εμπόδια και στον αγώνα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την άλλη πλευρά, οι Ρεπουμπλικάνοι και η συντηρητική κυβέρνηση του Καναδού πρωθυπουργού Στίβεν Χάρπερ επισημαίνουν ότι είναι ασφαλέστερη η μεταφορά πετρελαίου μέσω αγωγού παρά με τρένα, ότι έτσι θα διασφαλιστεί η ενεργειακή ανεξαρτησία της Βόρειας Αμερικής και ότι η κατασκευή του Keystone XL θα βοηθήσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης