Η Ρωσία προέβαλε το βέτο της στην απόφαση των δυτικών χωρών που κατήγγειλε το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την Κυριακή στην Κριμαία, ενώ η Κίνα απείχε κατά την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, οδηγώντας σε περαιτέρω απομόνωση της Μόσχας ως προς το ζήτημα της Ουκρανίας.

Το σχέδιο της απόφασης έλαβε 13 ψήφους υπέρ και απορρίφθηκε, αφού αρκεί το βέτο ενός από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για να μπλοκάρει οποιαδήποτε απόφαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο σχέδιο απόφασης που συντάχθηκε από τις ΗΠΑ, το δημοψήφισμα για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία χαρακτηριζόταν «άνευ καμίας εγκυρότητας» και το κείμενο ήταν αρκετά μετριοπαθές για να εξασφαλισθεί η υποστήριξη της Κίνας.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν δικαιολόγησε το βέτο επαναλαμβάνοντας ότι η νέα ηγεσία στο Κίεβο είναι προϊόν «πραξικοπήματος» και ότι η Ρωσία «θα σεβαστεί τη βούληση του λαού της Κριμαίας».

«Η Ρωσία μπορεί να προβάλει το βέτο της στην απόφαση αυτή, αλλά δεν μπορεί να προβάλει βέτο στην αλήθεια» απάντησε η Αμερικανίδα πρεσβευτής Σαμάνθα Πάουερ επικαλούμενη το άρθρο 2 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και εκφράζοντας την ικανοποίησή της για «τη συντριπτική αντίθεση στις επικίνδυνες ενέργειες» της Μόσχας που θα έχουν «συνέπειες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κίνα, η οποία συμμαχεί με τη Ρωσία κατά τις ψηφοφορίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας, έχοντας μπλοκάρει τα τελευταία χρόνια τις αποφάσεις για τη Συρία, αυτήν τη φορά αποστασιοποιήθηκε, διότι, σύμφωνα με Δυτικό διπλωμάτη στα Ηνωμένα Έθνη, «οι Κινέζοι είναι ενοχλημένοι», αφού το δημοψήφισμα στην Κριμαία παραβιάζει δύο αρχές της κινεζικής διπλωματίας, αυτές της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών και του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας.

Το σχέδιο της απόφασης δεν καταφερόταν απευθείας κατά της Ρωσίας, η οποία ούτε καν κατονομαζόταν στο κείμενο, δεν διατύπωνε απαίτηση για την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από το έδαφος της Κριμαίας και δεν απειλούσε με την επιβολή κυρώσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης