Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Τη χαρά του εξέφρασε σήμερα, ο Γενικός Εισηγητής της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την κατάργηση της θανατικής ποινής, ο Αρμένιος βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Vladimir Vardanyan, για την πρόσφατη ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα των Ηνωμένων Πολιτειών Merrick Garland, για προσωρινή αναστολή των ομοσπονδιακών εκτελέσεων, έως ότου το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ επανεξετάσει τις πολιτικές και τις διαδικασίες του σχετικά με τη θανατική ποινή!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η θανατική ποινή είναι πάντα μια σκληρή και απάνθρωπη τιμωρία, ανεξάρτητα από το έγκλημα και δεν πρέπει πλέον να εφαρμόζεται σε δημοκρατικά κράτη που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε.

«Μετά την εκτέλεση 13 θανατοποινιτών σε ομοσπονδιακό επίπεδο, μεταξύ Ιουλίου 2020 και Ιανουαρίου 2021 υπό την προεδρία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, το νέο μορατόριουμ είναι ένα βήμα προόδου προς την κατάργηση της θανατικής ποινής και συμβαδίζει με την αυξανόμενη τάση κατάργησης σε μεμονωμένα κράτη εντός τις ΗΠΑ και παγκοσμίως» συμπλήρωσε.

Ωστόσο, υπογράμμισε, «πρέπει να γίνουν περισσότερα και πιστεύω ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ θα επιστρέψει, σε μόνιμη βάση, στην προηγούμενη πρακτική του να μην πραγματοποιεί εκτελέσεις θανατοποινιτών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αρμόδιος εισηγητής κάλεσε και πάλι τις ομοσπονδιακές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών, ένα κράτος παρατηρητή στο Συμβούλιο της Ευρώπης, να τερματίσουν τη θανατική ποινή σε ομοσπονδιακό επίπεδο, σύμφωνα με τις κοινές μας αξίες, όπως διατυπώνονται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σχετικές διεθνείς συνθήκες.

«Ελπίζω επίσης ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσει την πολιτική για τη θανατική ποινή σε επίπεδο κράτους », κατέληξε ο κ. Vardanyan.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης