Για 15η, στη σειρά, χρονιά, στη σχεδόν 300 χρόνων ιστορία της Ορθοδοξίας στην Αυστρία, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι κατάδυση του Τιμίου Σταυρού και καθαγιασμός των υδάτων στο Δούναβη στη Βιέννη, με την ευκαιρία της εορτής των Θεοφανείων.

Στην τελετή, προεξάρχοντος, του Ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Αυστρίας-Έξαρχου Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιου, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των ελληνικών και κυπριακών υπηρεσιών, με επικεφαλής τον πρόξενο της Ελλάδας Σοφοκλή Μανδαλίδη, ιεράρχες άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Αυστρία και εκατοντάδες μέλη της Ομογένειας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού πραγματοποιήθηκε στο Κανάλι του Δούναβη, στον παραπόταμο του μεγάλου ποταμού που διασχίζει μεγάλο μέρος της αυστριακής πρωτεύουσας, στη γέφυρα δίπλα από την ιστορική Συνοικία των Ελλήνων, στο κέντρο της Βιέννης.

Νωρίτερα σήμερα, είχε τελεστεί μεγαλοπρεπής θεία λειτουργία για την εορτή των Θεοφανείων στον ελληνορθόδοξο καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας στην Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας, στη Συνοικία των Ελλήνων, όπου στεγάζεται και λειτουργεί αδιαλείπτως από το 1804 η Ελληνική Εθνική Σχολή, το αρχαιότερο εν λειτουργία ελληνικό σχολείο εκτός Ελλάδας. 

Την τελετή καθαγιασμού των υδάτων στο Δούναβη στη Βιέννη, είχε καθιερώσει για πρώτη φορά πριν από 15 χρόνια και τελούσε κάθε χρόνο, ο εκδημήσας τον Οκτώβριο του 2011, ιστορικός Μητροπολίτης Αυστρίας-Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Μιχαήλ. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα, ο συνολικός αριθμός των ορθοδόξων πιστών στην Αυστρία ανέρχεται σε 500.000 -με τους περισσότερους από αυτούς να προέρχονται από την πρώην Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβία- ενώ η Ορθοδοξία είναι η δεύτερη σε αριθμό, επίσημα αναγνωρισμένη Εκκλησία στη χώρα, μετά την Ρωμαιοκαθολική.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης