Κώστας Μπετινάκης – Nίκος Χριστοφάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αγανάκτηση στον πολιτισμένο κόσμο προκαλεί η αντιμετώπιση από τις ουγγρικές αρχές των ταλαιπωρημένων προσφύγων που συνωθούνται στα σύνορα της χώρας.

Ούγγροι αστυνομικοί υποδέχονται με ξύλο και δακρυγόνα τους πρόσφυγες στα σύνορα με τη Σερβία Σιδερόφρακτοι Ούγγροι αστυνομικοί υποδέχονται με αντλίες νερού και δακρυγόνα τους μετανάστες που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα από τη Σερβία, χωρίς να ενδιαφέρονται για την πιθανότητα ανάμεσά τους να βρίσκονται γυναικόπαιδα -ακόμη και βρέφη. Η παγκόσμια κοινότητα έχει εκφράσει την αγανάκτησή της για τις εντολές που έχουν δοθεί στην ουγγρική αστυνομία, με εικόνες ντροπής να κάνουν τον γύρο της Ευρώπης.

Δείτε αποκλειστικό video του zougla.gr από τα σύνορα Σερβίας-Ουγγαρίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε ζωντανά εικόνα με την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα σύνορα Ουγγαρίας-Κροατίας:

Εκτός ελέγχου είναι πλέον η κατάσταση στα αποκλεισμένα –με κοφτερό συρματόπλεγμα– σύνορα Ουγγαρίας – Σερβίας τις τελευταίες ώρες. Οχήματα του στρατού με πολυβόλα βρίσκονται στην περιοχή, ενώ η αστυνομία εκτοξεύει δακρυγόνα σε πρόσφυγες. Η ένταση μεταξύ των ουγγρικών αστυνομικών δυνάμεων και των προσφύγων που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα έχει οξυνθεί σε επικίνδυνο βαθμό.

Σοκ στον ΟΗΕ

O γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, σε μήνυμά του καταδίκασε τις πρακτικές που χρησιμοποιεί η κυβέρνησης της Ουγγαρίας ως «μη αποδεκτές».

Ο ΟΗΕ καταδίκασε τις πρακτικές της Βουδαπέστης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και την κάλεσε να αλλάξει ριζικά τη στάση τηςΆμεση ήταν η αντίδραση και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η οποία εμφανίστηκε «σοκαρισμένη» από την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή. Παράλληλα, εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για τη «σειρά περιοριστικών μέτρων που έχει λάβει η Ουγγαρία και τα οποία οδηγούν στην εξαιρετικά περιορισμένη έως αδύνατη διέλευση των προσφύγων από τα σύνορά της». Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Αντόνιο Γκουντέρες κάλεσε την ουγγρική κυβέρνηση να «διασφαλίσει την ανεμπόδιστη διέλευση των ανθρώπων που ζητούν προστασία σύμφωνα με τις νομικές και ηθικές δεσμεύσεις, τις οποίες έχει αναλάβει η χώρα».

Την ίδια στιγμή, πάντως, η Γερμανία παραμένει σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων μεταναστευτικών ροών.

Εν τω μεταξύ, αύριο, αναμένεται στο Ρόζενχαϊμ ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον υπ. Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ και εκπροσώπους της γερμανικής αστυνομίας.

Τεθωρακισμένα και δακρυγόνα

Η ουγγρική κυβέρνηση έχει δώσει εντολή σε στρατιωτικά οχήματα Humvee, τα οποία διαθέτουν πολυβόλα, να σταθμεύσουν ακριβώς πάνω στη συνοριακή γραμμή του Ρόστζκε.

Το απόγευμα της Τετάρτης εκδηλώθηκαν εκεί συγκρούσεις μεταξύ πάνοπλων αστυνομικών και προσφύγων. Οι δυνάμεις Ασφαλείας έκαναν μαζική χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού για να αποτρέψουν την είσοδο στους μετανάστες. Οι τελευταίοι απάντησαν με πέτρες και ξύλα.

«Οι αστυνομικοί προστατεύουν τα σύνορα της χώρας και της Ε.Ε., τηρώντας τους νόμους και την αρχή της αναλογικότητας» αναφέρει επίσημη ανακοίνωση του κέντρου επιχειρήσεων της αστυνομίας.



Από την άλλη όμως, εκπρόσωπος του ΟΗΕ που βρίσκεται στην περιοχή δήλωσε στο Reuters ότι δεν φαίνεται να υπήρξε προσπάθεια παραβίασης των συνόρων από πρόσφυγες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στη σερβική πλευρά.

Διέλευση με το… αζημίωτο

Πάντως, χιλιάδες πρόσφυγες πέρασαν τις προηγούμενες ημέρες από τη Σερβία στην Ουγγαρία και στη συνέχεια στην Αυστρία.

Οι επίσημες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ουγγρικές αρχές έκλεισαν τα σύνορα με τη Σερβία, ωστόσο σύμφωνα με μαρτυρίες προσφύγων τα σύνορα Ουγγαρίας-Σερβίας παραμένουν ανοιχτά… για όποιον έχει χρήματαΟι επίσημες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ουγγρικές αρχές έκλεισαν τα σύνορα με τη Σερβία, ωστόσο σύμφωνα με μαρτυρίες προσφύγων τα σύνορα Ουγγαρίας-Σερβίας παραμένουν ανοιχτά… για όποιον έχει χρήματα. Ειδικότερα, στο χωριό Νίκελσντορφ της Αυστρίας έχουν δημιουργηθεί τρία κέντρα υποδοχής προσφύγων. Σε ένα από αυτά μένει ο Αλί από το Ιράκ. Μετράει μόλις λίγα 24ωρα στην Αυστρία. Ένας διακινητής τον μετέφερε εκεί μαζί με μερικούς ακόμη μέσω των συνόρων Σερβίας – Ουγγαρίας. «Βρήκαμε ένα βαν και ο οδηγός μας πήγε στα σύνορα. Ζήτησε 1.500 ευρώ. Από τον καθένα μας» άρχισε να εξιστορεί την περιπέτειά του.

Στο Ιράκ ο 27χρονος άνδρας έκανε μεταφράσεις για τους Αμερικάνους. Γι’ αυτό πολλοί τον θεωρούσαν κατάσκοπο και ο ίδιος δεν έβρισκε πια δουλειά. Στην Ευρώπη έφτασε περνώντας από τα δυτικά Βαλκάνια.

«Στα σύνορα οι Ούγγροι συνοριοφύλακες μάς είπαν: “Αν μας δώσετε χρήματα, 300 ευρώ το άτομο, θα σας αφήσουμε να περάσετε”. Στον φράχτη υπήρχε μια μικρή πόρτα. “300 ευρώ και περνάτε. Εάν όχι, θα σας συλλάβουμε, θα πάρουμε τα δαχτυλικά σας αποτυπώματα και μετά δεν πρόκειται να σας δεχθεί κανένας σε καμία ευρωπαϊκή χώρα” μάς ξεκαθάρισαν» πρόσθεσε ο 27χρονος Αλί…

Μπίζνες με τη μοίρα των προσφύγων

Μπροστά από το κέντρο υποδοχής στο Νίκελσντορφ περιμένουν και οδηγοί ταξί που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την απελπιστική κατάσταση των προσφύγων.

Ο εθελοντής Άντον Μπούριτς από τον Ερυθρό Σταυρό παρατηρεί την κατάσταση εδώ και καιρό. «Από αυτά που έχω ακούσει, οι ταξιτζήδες ζητούν μέχρι και 350 ευρώ το άτομο για μια κούρσα από το Νίκελνστορφ ως τη Βιέννη. Και αυτό είναι διακίνηση! Κερδοσκοπική διακίνηση!!». Τις τελευταίες ημέρες το κέντρο υποδοχής έχει αποσυμφορηθεί σε σύγκριση με τις προηγούμενες όταν έφταναν 15.000 πρόσφυγες ημερησίως. Αλλά ουδείς γνωρίζει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του αυστριακού Ερυθρού Σταυρού, Γκέραλντ Σέπφερ, η επικοινωνία μεταξύ Ουγγαρίας και Αυστρίας έχει διακοπεί.

Κλειστά τα ουγγρικά σύνορα για 30 ημέρες

Η Βουδαπέστη ανακοίνωσε στη Σερβία ότι θα κλείσει το συγκεκριμένο σημείο διέλευσης στα σύνορά των δύο χωρών για τις επόμενες 30 ημέρες, κάτι που επιβεβαιώνει ήδη το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών.

  Ο  Ούγγρος πρωθυπουργός τάχτηκε υπέρ ενός αυστηρού συστήματος ποσοστώσεωνH Σερβία ανακοίνωσε ότι προτίθεται και αυτή να ενισχύσει την παρουσία της σερβικής αστυνομίας στα δικά της σύνορα με στόχο να περιορίσει την πρόσβαση στο σημείο όπου βρίσκεται ο ουγγρικός φράχτης. «Με ανθρώπινο τρόπο και με σεβασμό θα προσπαθήσουμε να απομακρύνουμε τους μετανάστες από τον φράχτη και την ουγγρική αστυνομία», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Ν. Στεφανόβιτς.

Από τη μεριά του ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν τόνισε σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Die Welt ότι «εάν η ΕΕ αποφασίσει υπέρ ενός συστήματος ποσοστώσεων στην κατανομή των προσφύγων, τότε η χώρα του θα υποχρεωθεί να το αποδεχθεί». Ο ίδιος επεσήμανε, ωστόσο, ότι ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να εκληφθεί στη Μέση Ανατολή ως «πρόσκληση» να έρθουν κι άλλοι πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρώπη. Υποστήριξε δε ότι η Ουγγαρία παραμένει ανοιχτή στον διάλογο για την καθιέρωση ενός τέτοιου συστήματος μόνο υπό αυστηρούς όρους.

Σε συνέντευξή του προς την αυστριακή Die Presse ο Ούγγρος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι επίκειται και το κλείσιμο των συνόρων της χώρας με την Κροατία.

Με πληροφορίες από DW, dpa, afp, reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης