Βιετνάμ: Άρχισε η εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης στη χώρα

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021, 09:34
Βιετνάμ: Άρχισε η εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης στη χώρα

Οι υγειονομικές αρχές του Βιετνάμ άρχισαν σήμερα εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης για τον νέο κορωνοϊό, με πρώτα στη σειρά τα μέλη του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς η χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας μοιάζει να οδεύει να ελέγξει και το τέταρτο κύμα της πανδημίας κατά σειρά.

Το Βιετνάμ έχει δεχθεί επαίνους σε διεθνές επίπεδο για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε την πανδημία. Χάρη στο έγκαιρο κλείσιμο των συνόρων, τα στοχευμένα τεστ, την ιχνηλάτηση των επαφών και το αυστηρό, κεντρικά συντονισμένο πρόγραμμα καραντίνας, η οικονομία της χώρας αντιμετώπισε λιγότερα προβλήματα σε σύγκριση με εκείνες των περισσότερων άλλων κρατών της Ασίας.

Η εκστρατεία άρχισε με την αξιοποίηση του εμβολίου της AstraZeneca για τον νέο κορωνοϊό. Η χώρα παρέλαβε 117.600 δόσεις την 24η Φεβρουαρίου. Το Ανόι εξαγγέλλει πως θα προχωρήσει στη μεγαλύτερη εκστρατεία εμβολιασμού στην ιστορία της χώρας.

«Όταν είναι η σειρά σας, πηγαίνετε να κάνετε την ένεσή σας (...) για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους δικούς σας» και «η κοινότητά σας να είναι υγιής», παρότρυνε το Υπουργείο Υγείας τους πολίτες μέσω του ιστοτόπου του.

Η χώρα των 96 εκατομμυρίων κατοίκων περιόρισε τον αριθμό των μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 σε λίγες περισσότερες από 2.500 και τον αριθμό των θανάτων εξαιτίας του COVID-19 στους 35. Αντιμετώπισε το πρώτο κύμα με επιτυχία τον Φεβρουάριο του 2020, όπως κι ένα δεύτερο, τον Απρίλιο, που οφειλόταν σε ξένους τουρίστες. Τον Σεπτέμβριο, περιόρισε γρήγορα μια εστία στην Ντα Ναν, ενώ το τέταρτο κύμα, το πιο ανησυχητικό διότι πρόκειται για κρούσματα του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκε αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, μοιάζει να έχει τεθεί πλέον υπό έλεγχο σε βόρειες επαρχίες. Οι νέες μολύνσεις στο πλαίσιο του τέταρτου κύματος, που εκδηλώθηκε τον Ιανουάριο, υποχώρησαν σε μονοψήφιο επίπεδο την περασμένη εβδομάδα.

Το Ανόι ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο πως σκοπεύει να προμηθευτεί 150 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για τον νέο κορωνοϊό, με απευθείας αγορές και μέσω του μηχανισμού COVAX, του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Μετά το υγειονομικό προσωπικό θα ανοσοποιηθούν οι δημόσιοι λειτουργοί που εργάζονται στην πρώτη γραμμή, τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, οι διπλωμάτες, οι εκπαιδευτικοί, καθώς και οι πολίτες άνω των 65 ετών.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021, 09:45