Λιγότερα από 300 κρούσματα, μηδέν θάνατοι: το Βιετνάμ φαίνεται πως κατάφερε να τιθασεύσει την πανδημία του κορωνοϊού χάρη σε μια αυστηρή πολιτική καραντίνας και την παρακολούθηση όσων έχουν προσβληθεί. Ενθαρρυμένη από αυτή την προφανή επιτυχία, η χώρα αρχίζει να βγαίνει από το lockdown.

Μολονότι εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση των συναθροίσεων και να ενθαρρύνονται η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση, το κομμουνιστικό καθεστώς ωστόσο επιτρέπει από σήμερα σε ορισμένα καταστήματα να ανοίξουν και πάλι ιδίως στο Ανόι και στην πόλη Χο Τσι Μινχ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ορισμένα καφέ της πρωτεύουσας ξεκίνησαν και πάλι δειλά δειλά τη δραστηριότητά τους, η οποία είχε σταματήσει πλήρως πριν αρκετές εβδομάδες, όπως διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η χαλάρωση αυτή επήλθε καθώς η χώρα μοιάζει μέχρι τώρα να έχει τον έλεγχο της κατάστασης.

Μετά τον εντοπισμό των πρώτων κρουσμάτων τον Ιανουάριο, αναφέρθηκαν μόνο 268 κρούσματα της covid-19, χωρίς να προκαλέσουν θανάτους. Καμία νέα μόλυνση δεν έχει καταγραφεί εδώ και μία εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν υποβληθεί σε τεστ παραμένει ωστόσο μικρός (λίγο παραπάνω από 180.000 σε έναν πληθυσμό 96 εκατομμυρίων κατοίκων).

Παράλληλα, όποιος θα τολμούσε να αμφισβητήσει τα επίσημα στοιχεία θα εξέθετε τον εαυτό του στον κίνδυνο κυρώσεων, καθώς η κυβέρνηση επαγρυπνά ώστε να μην αμφισβητηθεί η διαχείριση που κάνει στην υγειονομική κρίση.

Όμως οι ειδικοί σε θέματα υγείας εκτιμούν πως η τάση ήταν θετική και οι δε, αντιπρόσωποι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επαίνεσαν κατ΄επανάληψη την ταχύτητα με την οποία αντέδρασε το Ανόι.

Από τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου, το Βιετνάμ ανέστειλε όλες τις πτήσεις προς την Κίνα και σφράγισε σχεδόν πλήρως τα χερσαία σύνορά του, μήκους 1.300 χλμ., με τη μεγάλη γειτονική χώρα.

Τα σχολεία δεν επαναλειτούργησαν μετά τους εορτασμούς του Τετ, του βιετναμέζικου Νέου Έτους, στα τέλη Ιανουαρίου.

Χωριά στην ύπαιθρο και οι 10.000 κάτοικοί τους είχαν τεθεί σε αποκλεισμό στα σπίτια τους για τρεις εβδομάδες, όταν εκείνη την εποχή στο σύνολο της χώρας είχαν καταγραφεί μόλις μια δωδεκαριά επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Στη συνέχεια, «τουλάχιστον 80.000 άνθρωποι βρέθηκαν ταυτόχρονα σε καραντίνα» σε όλη τη χώρα και σε καταυλισμούς υπό τη φύλαξη του στρατού, τόνισε ο Τακέσι Κασάι, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού. «Αυτός είναι ο λόγος που κατόρθωσαν να διατηρήσουν σε μικρό αριθμό» τα κρούσματα, πρόσθεσε.

Πολλοί ήσαν οι Βιετναμέζοι, αλλά και ξένοι, που βρέθηκαν αναγκαστικά σε αυτά τα, στρατιωτικού τύπου, κέντρα. Όπως ο Βου Τι Νουνγκ και ο γιος του που πέρασαν εκεί δύο εβδομάδες μετά την επιστροφή τους από τη Γερμανία τον Μάρτιο. Ήσαν αναγκασμένοι να κοιμούνται σε δύο κρεβάτια κουκέτες χωρίς στρώμα, και τρεις φορές την ημέρα οι στρατιώτες άφηναν τα γεύματά τους έξω από το δωμάτιό τους, δηλώνουν οι ίδιοι στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Καθώς δεν είχαν διαθέσιμα επαρκή μέσα για μια εκστρατεία διενέργειας διαγνωστικών τεστ σε μεγάλη κλίμακα όπως η Νότια Κορέα, οι αρχές βασίστηκαν επίσης στην απομόνωση των ανθρώπων που είχαν προσβληθεί. Μια αληθινή εκστρατεία εντοπισμού τέθηκε σε εφαρμογή προκειμένου να βρεθούν οι άνθρωποι με τους οποίους είχαν έρθει σε επαφή.

Στο Ανόι, ο Νγκουγέν Τριν Ταννγκ, βετεράνος του πολέμου του Βιετνάμ, επιστρατεύθηκε προκειμένου να εντοπισθεί κάθε ύποπτο περιστατικό. Για τον σκοπό αυτό, οι αρχές μπορούν να υπολογίζουν στα δίκτυα επαφών των κατοίκων στις τοπικές κοινωνίες, που χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες από το κομμουνιστικό καθεστώς προκειμένου να μεταφέρουν τη δράση του κόμματος στις συνοικίες.

«Πηγαίνουμε σε όλους τους δρόμους, χτυπάμε όλες τις πόρτες», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Πολεμώντας την επιδημία, πολεμάμε τον εχθρό», προσθέτει επαναλαμβάνοντας το σλόγκαν της κυβέρνησης.

Μια στρατηγική η οποία είναι μάλλον ευπρόσδεκτη από τους Βιετναμέζους, που εξάλλου είναι συνηθισμένοι στην παρουσία του κόμματος παντού, όπως μαρτυρούν τα θετικά μηνύματα στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Το καθεστώς ποντάρει τώρα στη «διπλωματία της μάσκας» προκειμένου να ενισχύσει τη θέση του διεθνώς. Η χώρα δώρισε τους δύο τελευταίους μήνες 1,5 εκατ. μάσκες σε πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου παρουσιάζονται μεγάλες ελλείψεις.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης