Στρατιωτική παρέλαση για τα 40 χρόνια από το τέλος του Πολέμου του Βιετνάμ πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην πόλη Χο Τσι Μιν (πρώην Σαϊγκόν).

Παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, επίλεκτα σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων παρέλασαν μπροστά από την εξέδρα των επισήμων, όπου βρισκόταν μεταξύ άλλων και ο πρόεδρος της ασιατικής χώρας Τρουόνγκ Ταν Σανγκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Στις 30 Απριλίου 1975 δυνάμεις του Β. Βιετνάμ κατέλαβαν τη Σαϊγκόν, πρωτεύουσα του Ν. Βιετνάμ, κηρύσσοντας την ένωση της χώρας. Στρατιώτες, υποστηριζόμενοι από τεθωρακισμένα, έσπασαν τις πύλες του Προεδρικού Μεγάρου (βάση της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ κυβέρνησης της Σαϊγκόν) και προχώρησαν στην κατάληψή του κτηρίου. Η πτώση της πόλης σηματοδότησε και το τέλος του Πολέμου του Βιετνάμ, στον οποίο είχαν εμπλακεί για 10 χρόνια οι ΗΠΑ. Η ένοπλη σύρραξη είχε διχάσει την αμερικανική κοινή γνώμη, η οποία είχε συγκλονιστεί από τους 58.000 Αμερικανούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σοβαρά κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών.

Κανένας Αμερικανός αντιπρόσωπος δεν ήταν παρών στην παρέλαση. Ωστόσο, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ παρευρέθη σε μια διακριτική τελετή στο προξενείο της Χο Τσι Μινχ, με μια ένωση βετεράνων στρατιωτών. «Οι Αμερικανοί θυμούνται το παρελθόν» τόνισε ο Τεντ Όσιους και κάλεσε τις δύο χώρες να στρέψουν το βλέμμα στο μέλλον, δίνοντας έμφαση στη βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Εντυπωσιακές εικόνες από την παρέλαση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εφιάλτης του Πορτοκαλί Παράγοντα

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων οι αμερικανικές δυνάμεις υπέστησαν τεράστιες απώλειες, καθώς οι Βιετκόνγκ είχαν επιδοθεί σε έναν άνευ προηγουμένου ανταρτοπόλεμο, εκμεταλλευόμενοι τη ζούγκλα και την υποστήριξη του ντόπιου πληθυσμού.

Το φρικτό πρόσωπο του πολέμου έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια του στην ασιατική χώρα. Εκτός από βόμβες ναπάλμ που έριχναν βομβαρδιστικά της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ελικόπτερα έκαναν εκτεταμένη χρήση του λεγόμενου «Πορτοκαλί Παράγοντα» (Agent Orange). Το πανίσχυρο ζιζανιοκτόνο, που στόχο είχε να αποψιλώσει τη ζούγκλα και να στερήσει έτσι από τους Βιετκόνγκ τα ορμητήριά τους, προκάλεσε πολλές γενετικές ανωμαλίες.

Οι παραμορφώσεις σε παιδιά των μεταπολεμικών γενεών είναι εμφανείς ακόμα και σήμερα σε διάφορες πόλεις του Βιετνάμ. Σύμφωνα με την Ένωση Θυμάτων του Agent Orange/Dioxin, περίπου 3 εκατ. Βιετναμέζοι προσβλήθηκαν από καταληκτικές ασθένειες.

Πόλεμος του Βιετνάμ… last year!

Οι επιπτώσεις στον πληθυσμό και οι άγριες μάχες στη ζούγκλα δεν εμπόδισαν ΗΠΑ και Βιετνάμ να έρθουν πιο κοντά ελέω… Κινεζικού Δράκου.

Το Βιετνάμ, όπως και αρκετές άλλες γειτονικές χώρες (Φιλιππίνες, Μαλαισία) βρίσκονται «στα μαχαίρια» με το Πεκίνο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στην Ουάσινγκτον να ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή της Νότιας Ασίας – Ειρηνικού. Σύμφωνα με μελέτες, στον πυθμένα της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας «κρύβονται» πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και όπως είναι φυσικό τα νησιωτικά συμπλέγματα στην περιοχή (Σπράτλι) μετατρέπονται σε «μήλον της έριδος».

Οι διμερείς σχέσεις αποκαταστάθηκαν το 1995. Οι ΗΠΑ θεωρούνται πλέον ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους του Βιετνάμ. Το 2014 ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 36 δις δολάρια. Παράλληλα, στενή είναι η συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο. Πολεμικά πλοία των ΗΠΑ παραμένουν για αρκετές ημέρες σε λιμάνια της ασιατικής χώρας, ενώ στρατιωτικές δυνάμεις και των δύο κρατών συμμετέχουν σε κοινά ναυτικά γυμνάσια.

Μέσα σε όλα αυτά, η Ουάσινγκτον φροντίζει να εκταμιεύονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα κονδύλια από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό για τον καθαρισμό περιοχών που μολύνθηκαν από τον Πορτοκαλί Παράγοντα. Μόνο το 2012 οι ΗΠΑ διέθεσαν 43 εκατ. δολάρια για τον σκοπό αυτό.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης