Βιετνάμ: Η κυβέρνηση καταγγέλλει πως κινεζικό σκάφος βύθισε βιετναμικό αλιευτικό

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2019, 08:54
Βιετνάμ: Η κυβέρνηση καταγγέλλει πως κινεζικό σκάφος βύθισε βιετναμικό αλιευτικό

Η κυβέρνηση του Βιετνάμ κατήγγειλε σήμερα ότι κινεζικό σκάφος διεμβόλισε και βύθισε βιετναμικό αλιευτικό σε διαφιλονικούμενα ύδατα, στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Το αλιευτικό βρισκόταν περίπου 200 ναυτικά μίλια ανοικτά της Ντα Νανγκ, κοντά στις νησίδες Παρασέλ, όταν χτυπήθηκε από κινεζικό σκάφος, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εθνική επιτροπή αντιμετώπισης καταστροφών και έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι πέντε Βιετναμέζοι που αποτελούσαν το πλήρωμα του αλιευτικού διασώθηκαν.

Το μοναδικό στοιχείο που μετέδωσαν βιετναμικά ΜΜΕ για το κινεζικό σκάφος είναι ο αριθμός νηολογίου του. Σύμφωνα με εξειδικευμένους ιστοτόπους, αυτός ανήκει σε περιπολικό του κινεζικού λιμενικού σώματος.

Η κυβέρνηση του Βιετνάμ και μέσα ενημέρωσης έχουν καταγγείλει επανειλημμένα πως κινεζικά σκάφη επιτίθενται σε βιετναμικά αλιευτικά.

Τον Απρίλιο και τον Μάιο, περισσότερα από 10 αλιευτικά από το Βιετνάμ καταγγέλθηκε πως χτυπήθηκαν και ληστεύτηκαν από κινεζικά σκάφη στη Νότια Σινική Θάλασσα, κατά την εφημερίδα «Tuổi Trẻ».

Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν ολόκληρη τη Νότια Σινική Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων ακόμη και υδάτων τα οποία διεθνώς αναγνωρίζεται πως ανήκουν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) του Βιετνάμ, όπου κατά συνέπεια έχουν δικαίωμα να βρίσκονται μόνον αλιείς από τη χώρα αυτή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2019, 08:54