Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον επισκέφθηκε το Σάββατο, λίγο μετά την άφιξή του στο Ανόι, τα κρατητήρια – που πλέον έχουν μετατραπεί σε μουσείο – όπου φυλακίστηκαν Αμερικανοί στρατιώτες την εποχή του πολέμου του Βιετνάμ, ανάμεσά τους και ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο οποίος συνοδεύει τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην περιοδεία του στην Ασία, ήθελε να επισκεφθεί την φυλακή Χοά Λο, γνωστή με το προσωνύμιο “Ανόι Χίλτον”, όπου οδηγούνταν οι Αμερικανοί αιχμάλωτοι πολέμου.

Το μεγαλύτερο μέρος της φυλακής, στην οποία παρέμειναν υπό κράτηση Αμερικανοί πιλότοι το αεροσκάφος των οποίων είχε καταρριφθεί, όπως ακριβώς ο Τζον Μακέιν, καταστράφηκε τη δεκαετία του 1990, ωστόσο ό,τι απέμεινε από το κτίριο μετατράπηκε σε μουσείο.

Ο Μακέιν, πρώην κυβερνήτης της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ, αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό εκτίναξης και να πηδήξει με αλεξίπτωτο από το αεροπλάνο του το οποίο καταρρίφθηκε πάνω από το Ανόι το 1967. Παρέμεινε φυλακισμένος εκεί για περισσότερα από πέντε χρόνια, υπέμεινε βασανιστήρια και ανακρίσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μια ιστορική φωτογραφία εικονίζεται ο Τζον Μακέιν τραυματισμένος μόλις είχε βγει από μια λίμνη στο Ανόι όπου είχε πέσει με το αλεξίπτωτό του μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους του.

Αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφεραν σε δημοσιογράφους ότι ο Τίλερσον είχε ζητήσει να επισκεφθεί ειδικά τη φυλακή αυτή και να δει από κοντά τη λίμνη, κατά τη διάρκεια της διαμονής του στο Ανόι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης