Βιετνάμ: Ρώσοι ειδικοί στο Ανόι για τη συντήρηση της ταριχευμένης σορού του Χο Τσι Μινχ

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2019, 05:34
Βιετνάμ: Ρώσοι ειδικοί στο Ανόι για τη συντήρηση της ταριχευμένης σορού του Χο Τσι Μινχ

Το Βιετνάμ απευθύνθηκε σε Ρώσους ειδικούς για να το βοηθήσουν να παρατείνει τη συντήρηση της ταριχευμένης σορού του πατέρα της επανάστασης Χο Τσι Μινχ, η οποία εκτίθεται σε ένα μαυσωλείο όπως αυτή του Λένιν.

Η ομάδα των 11 ειδικών (τέσσερις Ρώσοι και επτά Βιετναμέζοι) οφείλουν «να αξιολογήσουν την κατάσταση της σορού του προέδρου Χο Τσι Μινχ», η οποία είναι ταριχευμένη εδώ και σχεδόν 50 χρόνια, ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Τετάρτη.

Οι ειδικοί πρόκειται να προτείνουν «τεχνικές λύσεις για να εξασφαλισθεί η μακροπρόθεσμη συντήρηση της σορού για τα επόμενα χρόνια», διευκρίνισε η κυβέρνηση.

Ο Χο Τσι Μινχ είχε ταριχευθεί λίγο μετά τον θάνατό του στις 2 Σεπτεμβρίου 1969, παρά την επιθυμία του να αποτεφρωθεί και η τέφρα του να διασκορπιστεί τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο Βιετνάμ.

Ο Χο Τσι Μινχ φοβούνταν μήπως με την ταρίχευσή του αναπτυσσόταν προσωπολατρεία. Η επίσκεψη στο μαυσωλείο του «θείου Χο», όπως τον επονομάζουν στο Βιετνάμ, είναι απαραίτητη για τα σχολεία της χώρας ακόμη και σήμερα.

Το κομμουνιστικό καθεστώς εξακολουθεί να αναρτά αφίσες με το πορτρέτο του στους δρόμους του Ανόι. Η φωτογραφία του υπάρχει επίσης σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.

Την εποχή της ταρίχευσής του, το Ανόι είχε καταφύγει σε σοβιετικούς ειδικούς. Τα απαραίτητα χημικά προϊόντα είχαν αρχικά εισαχθεί από τη Μόσχα, όμως από το 2005 το Βιετνάμ παράγει τα δικά του μείγματα.

Μεγάλες τελετές προβλέπεται να πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο για τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Χο Τσι Μινχ.

Αφότου άνοιξε για το κοινό το 1975, περισσότεροι από 57 εκατομμύρια άνθρωποι, από τους οποίους δέκα εκατομμύρια ξένοι, επισκέφθηκαν το μαυσωλείο, το οποίο κατασκευάστηκε με πρότυπο αυτό του Λένιν στην Κόκκινη Πλατεία.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ανόι τον Μάρτιο, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν απέτισε φόρο τιμής στον ηγέτη της βιετναμικής επανάστασης και επισκέφθηκε το μαυσωλείο.

Φωτογραφία: Reuters

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2019, 05:34