Σχεδόν ένα εκατομμύριο κόσμου βρίσκεται συγκεντρωμένο στους δρόμους του Άμστερνταμ, για να γιορτάσει την ενθρόνιση του νέου βασιλιά της Ολλανδίας, Βίλεμ Αλεξάντερ.

Στιγμιότυπο κατά την διαδικασία των υπογραφώνΛίγο μετά τις 11.00 ώρα Ελλάδος ξεκίνησε η διαδικασία. Μετά την επίσημη – κατά το τελετουργικό – ανάγνωση της επιστολής, η βασίλισσα Βεατρίκη υπέγραψε την παραίτησή της από τον θρόνο. Στη συνέχεια, ο γιος της, Βίλεμ Αλεξάντερ, συνυπέγραψε το κείμενο και έγινε ο νέος βασιλιάς της Ολλανδίας. Την υπογραφή της έβαλε επίσης και η σύζυγός του, Μαξίμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπογραφή της επιστολής έλαβε χώρα στο Βασιλικό Ανάκτορο στην πλατεία Νταμ στο κέντρο του Άμστερνταμ, που είναι γεμάτη πορτοκαλί κορδέλες και λάβαρα, ενώ πολλοί από το κοινό έχουν επίσης ντυθεί στα πορτοκαλί. Η ημέρα θα συνεχιστεί με την παρέλαση σκαφών που θα οδηγήσει το νέο βασιλικό ζεύγος.

Υψηλότατοι καλεσμένοι από 18 χώρες παρευρίσκονται σε όλη τη διαδικασία της τελετής – μεταξύ αυτών ο πρίγκιπας Κάρολος της Ουαλίας και η δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Κάρολος ήταν παρών και στην ενθρόνιση της Βεατρίκης το 1980.

Το νέο βασιλικό ζεύγος μαζί με την απερχόμενη βασίλισσα Βεατρίκη εμφανίστηκε στο μπαλκόνι του παλατιού στις 11.35 ώρα Ελλάδος. Ο Βίλεμ Αλεξάντερ δήλωσε μπροστά στο συγκεντρωμένο πλήθος: «Αγαπητή μητέρα, σήμερα παραιτήθηκες από τον θρόνο έπειτα από 33 έντονα, δημιουργικά και γεμάτα ενδιαφέρον χρόνια. Είμαστε ευγνώμονες για όλα όσα έκανες κατά τη βασιλεία σου». Επίσης, ευχαρίστησε το πλήθος και όλο τον ολλανδικό λαό για την υποστήριξη «που είναι έτοιμος να του προσφέρει σε αυτήν τη νέα αρχή». Αμέσως μετά ακολούθησε ο εθνικός ύμνος της Ολλανδίας από τη βασιλική ορχήστρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 11.45 ώρα Ελλάδος η βασιλική οικογένεια εισήλθε και πάλι στο εσωτερικό του παλατιού, αφού χαιρέτησε εγκάρδια το πλήθος.


Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης