«Έχει έρθει η ώρα για το Βέλγιο να αρχίσει μια διαδρομή αλήθειας» για το αποικιακό του παρελθόν στο Κονγκό, τη νυν Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες η Βελγίδα πρωθυπουργός Σοφί Βιλμές με αφορμή την 60ή επέτειο της ανεξαρτησίας του Κονγκό την 30ή Ιουνίου του 1960.

«Κάθε δουλειά αλήθειας και μνήμης ξεκινάει από την αναγνώριση του πόνου του άλλου» πρόσθεσε η Βιλμές, χαιρετίζοντας την ιστορική αυτή κίνηση του βασιλιά του Βελγίου Φιλίππου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτός απέστειλε σήμερα επιστολή στον πρόεδρο της ΛΔ Κονγκό Φελίξ Τσισεκέντι, στην οποία εκφράζει «τη βαθύτατη λύπη του για τα τραύματα» που προκλήθηκαν στους Κονγκολέζους κατά τη διάρκεια της βελγικής παρουσίας στο Κονγκό.

Οι Βέλγοι και οι Κονγκολέζοι έχουν κοινή ιστορία για την οποία θα πρέπει πλέον να γίνει μια δημόσια συζήτηση «χωρίς ταμπού, με ειλικρίνεια και σοβαρότητα», πρόσθεσε η Βιλμές, κάνοντας μια αναφορά στην κοινοβουλευτική επιτροπή που αναμένεται προσεχώς να συσταθεί με τη συμμετοχή Βέλγων και Αφρικανών ειδικών για να εξετάσει το αποικιακό παρελθόν του Βελγίου στο Κονγκό, τη Ρουάντα και το Μπουρούντι.

Η Βιλμές μετείχε σήμερα το πρωί στα αποκαλυπτήρια τιμητικής πλακέτας για την ανεξαρτησία του Κονγκό μπροστά από το δημαρχείο της Ιξέλ, κοντά στην αφρικανική συνοικία της βελγικής πρωτεύουσας, τη Ματόνζ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρωθυπουργός του Βελγίου απηύθυνε έκκληση για την «καταπολέμηση του ρατσισμού» αναφερόμενη στις προσβολές που δέχθηκε πρόσφατα στο διαδίκτυο ο Πιερ Κομπανί, ο πρώτος μαύρος δήμαρχος του Βελγίου, ο οποίος είναι κονγκολέζικης καταγωγής και πατέρας του ποδοσφαιριστή Βενσάν Κομπανί.

«Σοκαρίστηκα από τις απαράδεκτες δηλώσεις που έγιναν πρόσφατα κατά του Πιερ Κομπανί» υπογράμμισε.

«Το μίσος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (…) οι άθλιες αυτές συμπεριφορές» δεν αποτελούν «μεμονωμένα γεγονότα» πρόσθεσε η πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «καθημερινά αριθμός συμπολιτών μας υφίσταται τέτοια ρητορική».

«Οφείλουμε να μην αφήνουμε τίποτε να περάσει στη μάχη κατά του ρατσισμού, κατά οποιασδήποτε μορφής απόρριψης του άλλου» σημείωσε επίσης.

Ο Πιέρ Κομπανί, δήμαρχος της Γκανσόρεν στην περιοχή των Βρυξελλών, βρίσκεται μεταξύ των Βέλγων αιρετών αξιωματούχων, κυρίως Χριστιανοδημοκρατών, που ζήτησαν από τον βασιλιά και το βελγικό κράτος να ζητήσει συγγνώμη για το αποικιακό παρελθόν.

«Αν το κράτος ζητήσει συγγνώμη, αυτό είναι ήδη πολύ. Αλλά αν το έκανε και η βασιλική οικογένεια, θα ανυψωνόταν» δήλωσε στο AFP στις 19 Ιουνίου ο Πιερ Κομπανί του κόμματος Δημοκρατικό Ανθρωπιστικό Κέντρο (cdH, κεντρώο).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης