Ένα βίντεο το οποίο κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και καταγράφει την εκτέλεση ενός Ουκρανού αιχμαλώτου από ρωσικές δυνάμεις, ζητεί η κυβέρνηση της Ουκρανίας να διερευνηθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Στο ερασιτεχνικό βίντεο διακρίνεται ο άοπλος Ουκρανός αιχμάλωτος με στολή παραλλαγής να τραβά μια τελευταία ρουφηξιά από το τσιγάρο του δίπλα σε έναν ανοιγμένο λάκκο και να φωνάζει «Slava Ukraini» – «Δόξα στην Ουκρανία!» – προτού τον εκτελέσουν με κατά ριπάς πυρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Ο Ουκρανός στρατιώτης σωριάζεται άψυχος στο έδαφος, ενώ σφαίρες από αυτόματα όπλα πλήττουν το κορμί του και μια φωνή ακούγεται να λέει στα ρωσικά «ψόφα, σκύλε».

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αιχμάλωτος, που εκτελέστηκε σύμφωνα με τον Ουκρανικό στρατό, ήταν ο Τιμόφιι Σαντούρα, η τύχη του οποίου αγνοείτο από τις 3 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με την 30ή Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία, το θύμα εθεάθη για τελευταία φορά κοντά στην πόλη Μπαχμούτ της ανατολικής Ουκρανίας, θέατρο σφοδρών μαχών τους τελευταίους μήνες. «Αυτή τη στιγμή η σορός του στρατιώτη μας βρίσκεται στα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

 «Θα βρούμε τους δολοφόνους», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι «οι δυνάμεις κατοχής» εκτέλεσαν έναν αιχμάλωτο «που τους είπε γενναία κατάμουτρα “δόξα στην Ουκρανία!” Θέλω να απαντήσουμε όλοι μαζί στα λόγια του: «Δόξα στον ήρωα! Δόξα στους ήρωες! Δόξα στην Ουκρανία».

«Ο αδελφός μου σίγουρα ήταν ικανός να ορθώσει έτσι το ανάστημά του στους Ρώσους. Ουδέποτε έκρυψε την αλήθεια και σίγουρα δεν θα το έκανε μπροστά στους εχθρούς», δήλωσε η αδελφή του Ουκρανού στρατιώτη στο BBC.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης