Αρχηγοί κρατών, κορυφαίοι κρατικοί αξιωματούχοι και διασημότητες πάσης φύσεως περιλαμβάνονται στα αρχεία της νομικής εταιρείας Mossack Fonseca, που διέρρευσαν προκαλώντας παγκόσμιο σάλο. Το σκάνδαλο των «Panama Papers» έφερε εκ νέου στο προσκήνιο τη χώρα της Κεντρικής Αμερικής, η οποία εδώ και δεκαετίες θεωρείται ο ιδανικός προορισμός για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Είναι πραγματικά απίστευτο το γεγονός ότι μέσα στην κρίση υπάρχουν αλληλοκαρφώματα. Ο ένας δίνει τον άλλο και την ώρα που το χρήμα στην πραγματική οικονομία μειώνεται και συγκεντρώνεται στα χέρια λίγων, οι λίστες των κρυφών καταθέσεων αυξάνονται. Ένα «εύθραυστο» σύστημα σε γεωμετρικά αντίθετη πρόοδο, σημείο των καιρών που αποτυπώνει με γλαφυρό τρόπο ότι η κρίση είναι τεχνητή και εξυπηρετεί τα συμφέροντα συγκεκριμένων ανθρώπων που επηρεάζουν τα παγκόσμια κέντρα αποφάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι μετά τις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς και το Luxleaks, θα ακολουθήσουν νέοι κατάλογοι με κρυφές καταθέσεις στον βωμό της πλεονεξίας. Ο Παναμάς δεν αποτελεί παρά την κορυφή του παγόβουνου…

Από τον Νοριέγκα στο σήμερα

Η αμαρτωλή δικτατορία του Μανουέλ Νοριέγκα τη δεκαετία του ’80 (1983-89) είχε δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την προσέλκυση φυσικών και νομικών προσώπων που επιθυμούσαν να νομιμοποιήσουν τεράστια ποσά από παράνομες δραστηριότητες (εμπόριο ναρκωτικών, όπλων).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σκάνδαλο των «Panama Papers» έφερε εκ νέου στο προσκήνιο τη χώρα της Κεντρικής Αμερικής, η οποία εδώ και δεκαετίες θεωρείται ο ιδανικός προορισμός για ξέπλυμα μαύρου χρήματος​Ακόμα και σήμερα εξετάζονται οι διασυνδέσεις που φέρεται να είχε ο δικτάτορας με τον διαβόητο Κολομβιανό βαρόνο των ναρκωτικών Πάμπλο Εσκομπάρ και επικεφαλής του παντοδύναμου καρτέλ Μεντεγίν. Ενδεικτική ήταν η δήλωση του τότε γερουσιαστή (και νυν υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ) Τζον Κέρι ότι ο Παναμάς είναι μια «ναρκο-κλεπτοκρατία».

Με πληθυσμό που δεν ξεπερνά τα 4 εκατ. ευρώ, το κρατίδιο των 76.000 km² στη λωρίδα Γης που ενώνει τη Βόρεια με τη Νότια Αμερική αντιμετωπίζεται από τη διεθνή κοινότητα ως μια από τις «μαύρες» τρύπες της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς παρέχει την κατάλληλη νομική προστασία σε φυσικά πρόσωπα να κρύψουν μέσω χιλιάδων offshore τα κεφάλαιά τους.

Ο πρόεδρος της χώρας Χουάν Κάρλος Βαρέλα επιχειρεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα να δείξει ότι το κράτος καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες να καταπολεμήσει το μαύρο χρήμα και το εμπόριο όπλων και ναρκωτικών. Παρουσία ανταποκριτών από τα μεγαλύτερα πρακτορεία ειδήσεων και τηλεοπτικά δίκτυα, πάνοπλοι αστυνομικοί με τη συνδρομή τελωνειακών ρίχνουν στην πυρά τόνους κοκαΐνη και ηρωίνη. Η πραγματικότητα, όμως, είναι τελείως διαφορετική.


Αδιαφάνεια

Παρά τις διεθνείς πιέσεις ο Παναμάς αρνείται να συνεργαστεί με τους G20 και τον ΟΟΣΑ για την πάταξη της φοροδιαφυγής, παρέχοντας την ίδια στιγμή καθεστώς ασυλίας σε περισσότερες από 100.000 εταιρείες, οι οποίες λειτουργούν χωρίς κανέναν περιορισμό, μέσα στην αδιαφάνεια.

​Κάθε χρόνο ανακυκλώνονται εκατ. δολάρια από ναρκωτικά και φοροδιαφυγή, καθιστώντας τον Παναμά ελκυστική επιλογή για τους κατόχους μετοχών υπεράκτιων εταιρειώνΤην ώρα που κράτη-φορολογικοί παράδεισοι όπως Λουξεμβούργο, Λιχτενστάιν, Σιγκαπούρη, Ελβετία και νησιωτικά συμπλέγματα όπως Νήσοι Σαμόα, Παρθένες Νήσοι βάζουν νερό στο κρασί, προχωρώντας σε αυστηροποίηση των κανόνων, ο Παναμάς επιμένει να μη συνδέεται με το σύστημα εισροής – εκροής των παγκόσμιων οικονομικών δεδομένων. Η συγκεκριμένη βάση δεδομένων παρέχει πληροφορίες για τραπεζικούς λογαριασμούς, εταιρικά μερίδια, τόκους κ.λπ. και αξιοποιείται για τον εντοπισμό κρυφών καταθέσεων.

Μεταξύ των προνομίων που προσφέρονται σε όσους επιθυμούν να… παρκάρουν τα χρήματά τους σε αυτό το μικροσκοπικό κομμάτι γης -ανεβάζοντας κατακόρυφα το εγχώριο ΑΕΠ- είναι η παντελής απουσία νομοθεσίας όσον αφορά στις ανώνυμες μετοχές. Ο εκάστοτε κάτοχος δεν έχει καμία υποχρέωση να αποκαλύψει την ταυτότητά του και την προέλευση των κεφαλαίων που έχει τοποθετήσει στο μετοχικό κεφάλαιο της offshore.

Αποτέλεσμα… κάθε χρόνο ανακυκλώνονται εκατ. δολάρια από ναρκωτικά και φοροδιαφυγή, καθιστώντας τον Παναμά ελκυστική επιλογή για τους κατόχους μετοχών υπεράκτιων εταιρειών.

Απροθυμία των Αρχών για συνεργασία

Σύμφωνα με μια έκθεση του 2014 από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), «οι Αρχές του Παναμά δεν διεξήγαγαν καμία μελέτη και ούτε αξιολόγησαν τους κινδύνους του ξεπλύματος χρήματος ή της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας που συνδέονται με τη διακίνηση ναρκωτικών και άλλα συναφή εγκλήματα».

​Μεταξύ των προνομίων είναι η παντελής απουσία νομοθεσίας όσον αφορά στις ανώνυμες μετοχές

Ο ΟΟΣΑ είχε στείλει ειδικούς στις αρχές Μαρτίου για να αξιολογήσει το νομικό καθεστώς που αφορά στις offshore, διαπιστώνοντας εκ νέου ότι υπάρχουν χιλιάδες «παραθυράκια» για να μπορούν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες να κρύβουν την ταυτότητά τους.
Σε μια προσπάθεια να ενταθεί η πίεση στις Αρχές του Παναμά να συνεργαστούν, η διεθνής Ομάδα Χρηματοπιστωτικής Δράσης (Financial Action Task Force-FATF) πρόσθεσε τη χώρα στην «γκρίζα λίστα» των κρατών που δεν προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες για την πάταξη του ξεπλύματος χρήματος.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης