Η καταστροφή 250.000 βιβλίων φαίνεται πως ήταν το τίμημα για την δημόσια βιβλιοθήκη της Βιρτζίνια προκειμένου να μπει στην ψηφιακή εποχή και να περικόψει τα κόστη της. Σύμφωνα με την Washington Post, η βιβλιοθήκη έκανε ξεσκαρτάρισμα των βιβλίων της προκειμένου να αναβαθμιστεί και ό,τι περίσσευε το… πέταξε στην κυριολεξία.

Όταν, όμως στο παρελθόν είχε γίνει μία παρόμοια διαδικασία, τα βιβλία που είχαν μπει στην άκρη, δόθηκαν σε μία ομάδα Φίλων της Βιβλιοθήκης, η οποία στη συνέχεια είτε τα δώριζε, είτε τα πουλούσε και τα έσοδα από τις πωλήσεις πήγαιναν σε βιβλιοθήκες που αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα. Αυτή την φορά, η ομάδα επί 7 μήνες δεν έλαβε κανένα βιβλίο από την βιβλιοθήκη και μάλιστα χωρίς να δοθεί καμία εξήγηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν η επόπτης, Λίντα Σμιθ, άκουσε για τα βιβλία που είχαν εξαφανιστεί, ταξίδεψε σε ένα τοπικό παράρτημα της βιβλιοθήκης, προκειμένου να δει τι πραγματικά έχει συμβεί. Εκεί βρήκε έναν κάδο γεμάτο από τόμους βιβλίων που είχαν κυριολεκτικά πεταχθεί στα σκουπίδια. «Εάν δεν είχα πάρει μερικά από αυτά τα βιβλία, κανείς δεν θα το πίστευε», δήλωσε έκπληκτη στην Washington Post η Σμιθ.

Αμέσως μετά εστάλη οδηγία προς τις βιβλιοθήκες να μην πετούν τα βιβλία τους μέχρι να βρεθεί μία λύση. Η Σμιθ, μάλιστα, εξέφρασε την ελπίδα ότι η δημοσιοποίηση της είδησης αυτής, ίσως αποτελέσει την αρχή για να ξεκινήσει μία καλύτερη χρηματοδότηση για τις δημόσιες βιβλιοθήκες – και προφανώς ένας καλύτερος σχεδιασμός που δεν θα έχει ως βασικό συστατικό του την υποτίμηση του «προϊόντος».

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης