Στο ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες τον Οκτώβριο έκανε αναφορά ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος συνεχίζει να παίζει ρόλο- «κλειδί» στο κεντροδεξιό κόμμα «Λαός της Ελευθερίας».

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο «Καβαλιέρε», μιλώντας στους περιφερειακούς συντονιστές του κόμματος που ίδρυσε πριν από 18 χρόνια, αναφέρθηκε, με ανησυχία, στην πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, που κατά την άποψή του θα μπορούσε να αποφασιστεί με πρωτοβουλία της Κεντροαριστεράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν από τη σημερινή συνεδρίαση, ο πρώην μεγιστάνας πρωθυπουργός πιστεύει ότι η προοδευτική παράταξη μπορεί και να υπερισχύσει σε μια νέα αναμέτρηση, διότι «η “Λέγκα” αποφάσισε, μαζοχιστικά, να ακολουθήσει ξεχωριστή πορεία και ο πρόεδρος της Βουλής, Τζανφράνκο Φίνι, θέλησε να δημιουργήσει δικό του κόμμα».

Ο Μπερλουσκόνι, όπως γράφει η εφημερίδα «Corriere della Sera», θεωρεί ότι η ιταλική κεντροδεξιά παράταξη θα καταφέρει να κερδίσει τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, «μόνον αν επιτευχθεί η ενότητα όλων των μετριοπαθών δυνάμεων».

Κάτι που, στη φάση αυτή, παρουσιάζει μια σειρά πρακτικών δυσκολιών, εκτός και αν τα ηνία της όλης προσπάθειας αναλάβει το χριστιανοδημοκρατικό κέντρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη σύνθεση της κυβέρνησης του τεχνοκράτη Μάριο Μόντι, πριν από πέντε μήνες, οι πολιτικές δυνάμεις που αποφάσισαν να τη στηρίξουν δεσμεύτηκαν ότι οι βουλευτικές εκλογές θα πρέπει να πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο του 2013, με την κανονική λήξη, δηλαδή, της πενταετούς νομοθετικής περιόδου.

Ωστόσο, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, και στους κόλπους του κόμματος του «μίστερ TV» πολλοί βουλευτές και γερουσιαστές θα προτιμούσαν να στηθούν νωρίτερα οι κάλπες- το ερχόμενο φθινόπωρο- διότι, όσο περνά ο καιρός, «φοβούνται» τις πολιτικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι επιβεβαίωσε, τέλος, ότι σύντομα ο «Λαός της Ελευθερίας» πρόκειται να αλλάξει ονομασία, στο πλαίσιο μιας συνολικής «ανανέωσης» του προφίλ του κόμματος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης