Σε ένα από τα επικρατέστερα σενάρια, δηλαδή στην αεροπειρατεία, φαίνεται πως καταλήγουν οι αρχές της Μαλαισίας, οι οποίες συνθέτουν με προσοχή τα κομμάτια του παζλ για τη μυστηριώδη εξαφάνιση του Boeing 777 το περασμένο Σάββατο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακριβώς μία εβδομάδα μετά τη μυστηριώδη εξαφάνιση του αεροσκάφους, ο πρωθυπουργός της χώρας Νατζίμπ Ραζάκ σε δηλώσεις του δεν άφησε πολλά περιθώρια για νέα σενάρια, χωρίς ωστόσο να παραδεχθεί επίσημα όσα άφησε να εννοηθούν.

Την ίδια ώρα, αξιωματούχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με διεθνή μέσα, σε δήλωσή του off the record φέρεται να επιβεβαίωσε τις υπόνοιες του πρωθυπουργού λέγοντας πως το σενάριο της απαγωγής είναι αδιαμφισβήτητο.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού

Ο Νατζίμπ Ραζάκ ανακοίνωσε σήμερα ότι σταματούν οι έρευνες των αρχών για τον εντοπισμό του Μπόινγκ 777, που αγνοείται από την περασμένη εβδομάδα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, προκειμένου όλες οι δυνάμεις που μετέχουν στην επιχείρηση να επικεντρωθούν σε άλλες ζώνες, κυρίως στον Ινδικό Ωκεανό, με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από τις επικοινωνίες του αεροσκάφους με τα ραντάρ και τους δορυφόρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μικροσκόπιο και οι πιλότοι Zaharie Ahmad Shah και Fariq Abdul Hamid«Τερματίζουμε τις επιχειρήσεις μας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και επανεξετάζουμε την ανάπτυξη των δυνάμεών μας» στα δυτικά της Μαλαισίας, ανέφερε.

Ο Ραζάκ τόνισε ότι από την πορεία που ακολούθησε η πτήση ΜΗ370 συμπεραίνεται ότι επρόκειτο για μια σκόπιμη ενέργεια κάποιου που το οδήγησε πάνω από τη Μαλαισία και προς τα δυτικά. Ωστόσο, ο Μαλαισιανός πρωθυπουργός απέφυγε να κάνει ευθέως λόγο για κατάληψη του αεροπλάνου από αεροπειρατές. «Παρά τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης για αεροπειρατεία, θέλω να καταστήσω απολύτως σαφές ότι ερευνούμε ακόμη όλες τις πιθανότητες για το τι οδήγησε την πτήση ΜΗ370 στο να παρεκκλίνει της πορείας της» τόνισε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Κουάλα Λουμπούρ.

Οι ερευνητές έχουν επιβεβαιώσει ότι το αεροπλάνο που εντοπίστηκε από στρατιωτικά ραντάρ ήταν πράγματι το Μπόινγκ 777 της Malaysian Airlines. Το σύστημα ηλεκτρονικών αναφορών του αεροπλάνου είναι σχεδόν βέβαιο ότι απενεργοποιήθηκε από κάποιον προτού φτάσει στην ανατολική ακτή της Μαλαισίας.

Ο πρωθυπουργός, που έκανε λόγο για πρωτόγνωρο περιστατικό, τόνισε ότι οι έρευνες για τον εντοπισμό του θα επικεντρωθούν πλέον στον Ινδικό Ωκεανό, αφού το αεροπλάνο φαίνεται πως ακολούθησε μια πορεία προς τα δυτικά. Όπως είπε, η τελευταία επικοινωνία του με δορυφόρο έγινε 6 ώρες αφότου χάθηκε το στίγμα του από τις οθόνες των ραντάρ. Σύμφωνα με αυτά τα δορυφορικά δεδομένα, το Μπόινγκ μπορεί να ακολούθησε δύο αεροδιαδρόμους: είτε της Βόρειας Ταϊλάνδης μέχρι τα σύνορα του Καζακστάν και του Τουρκμενιστάν είτε, νοτιότερα, εκείνον της Ινδονησίας προς τον νότιο Ινδικό Ωκεανό. «Με βάση αυτά τα νέα δεδομένα οι ερευνητές προσπαθούν να υπολογίσουν πόσο μακριά θα μπορούσε να είχε φτάσει στο διάστημα αυτό» πρόσθεσε.

Ο Ραζάκ, αφού ευχαρίστησε τις 15 χώρες που συμμετέχουν στις έρευνες και εξέφρασε τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των 239 επιβατών και μελών του πληρώματος που αγωνιούν για απαντήσεις, είπε ότι η Malaysian Airlines έχει αναλάβει να ενημερώσει τους συγγενείς, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Μαλαισίας επικοινωνεί με τις κυβερνήσεις των χωρών που είτε είχαν πολίτες τους στο αεροπλάνο είτε βοηθούν στον εντοπισμό του.

Όπως είπε, στις έρευνες συνδράμουν μεταξύ άλλων 43 πλοία και 58 αεροπλάνα. Στο μικροσκόπιο βρίσκονται ακόμη τόσο τα μέλη του πληρώματος όσο και οι επιβάτες της πτήσης MH370.

Υπενθυμίζεται ότι η πτήση ΜΗ370, με αρχικό προορισμό το Πεκίνο, χάθηκε μία ώρα μετά την απογείωσή της από την Κουάλα Λουμπούρ τη νύχτα της περασμένης Παρασκευής προς Σάββατο.

Δημοσιογράφος έβγαλε λεφτά από το εξαφανισμένο αεροπλάνο

Δημοσιογράφος στην Κύπρο αγόρασε το domain name mh370.com λίγο μετά την εξαφάνιση του αεροπλάνου της Malaysia Airlines, προκαλώντας αντιδράσεις τόσο από συναδέλφους του όσο και από συγγενείς των επιβαινόντων στο μοιραίο Boeing, οι οποίοι θεώρησαν απαράδεκτη την κίνηση του να προσπαθήσει να βγάλει λεφτά από μια τέτοια τραγική στιγμή.

Όπως αναφέρει το tothemaonline, σύμφωνα με τα δεδομένα του «Who is» το domain name καταχωρήθηκε στις 7 Μαρτίου 2014 – 20.06 από τον Paul Maroudi, μόνιμο κάτοικο Κύπρου, ενώ η εξαφάνιση του αεροπλάνου έγινε στις 8 Μαρτίου. Φυσικά, όλα αυτά εξηγούνται με τη διαφορά στην ώρα μεταξύ Αριζόνας (όπου εδρεύει το Who is) και Κύπρου. Δηλαδή οφείλεται στις διαφορετικές χρονικές ζώνες και όχι σε κάποιο βρόμικο παιχνίδι, όπως τονίζουν ξένα ειδησεογραφικά sites.

Όταν ο δημοσιογράφος ρωτήθηκε από ξένους συναδέλφους του για τον λόγο που το έκανε αυτό, απάντησε ότι το έκανε για κερδοσκοπικούς λόγους και επιχειρηματικούς σκοπούς. Εξήγησε, ακόμα, ότι έπειτα από αυτό το περιστατικό πολλούς θα τους ενδιέφερε να αγοράσουν το domain name με τον αριθμό της πτήσης, γι’ αυτό και αποφάσισε να το δημοπρατήσει στο ebay.

Στον Ινδικό Ωκεανό στρέφονται οι έρευνες

Η πιθανή πορεία του αεροσκάφους μετά τη στροφή προς τα δυτικά

Oι δηλώσεις του πρωθυπουργού:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης