Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Hamid Karzai, συναντήθηκε χθες με εκπροσώπους των Ταλιμπάν προκειμένου να συζητήσει το μέλλον των ειρηνευτικών συνομιλιών με την κυριότερη πολιτική και θρησκευτική δύναμη της ασιατικής χώρας. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να κατηγορήσει το Πακιστάν ότι προκαλεί με τη στάση του την αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση του ισχυρού άνδρα του Αφγανιστάν μετά τη δολοφονία την προηγούμενη εβδομάδα του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Burhanuddin Rabbani, ο οποίος είχε αναλάβει τον ρόλο του διαμεσολαβητή στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στη διάρκεια των τριών χρόνων που διαρκούν οι προσπάθειες για ειρήνη οι Ταλιμπάν έδειξαν ότι δεν μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις, κατάσταση η οποία αποδείχτηκε και με τον πρόσφατο θάνατο του Rabbani. Πλέον το ερώτημα είναι με ποιον θα πρέπει να επιδιώξουμε ειρήνη», σημείωσε.

Πρόσφατα οι Η.Π.Α. κατηγόρησαν τις Μυστικές Υπηρεσίες του Πακιστάν (ISI) ότι διατηρούν διασυνδέσεις με το παραστρατιωτικό δίκτυο Χακάνι, το οποίο ευθύνεται για σειρά επιθέσεων στο Αφγανιστάν. Η κυβέρνηση του Πακιστάν έχει αρνηθεί επανειλημμένα αυτές τις κατηγορίες.

«Το Πακιστάν δεν έκανε τίποτα για να καταστρέψει τα προπύργια των τρομοκρατών, επιτρέποντάς την εκπαίδευσή τους στο έδαφός του. Και τώρα αν ισχύει ότι οι Ταλιμπάν συνεργάζονται με τις Μυστικές Υπηρεσίες του Πακιστάν (USI), τότε το Αφγανιστάν θα πρέπει να μιλήσει πλέον με το Πακιστάν και όχι με τους Ταλιμπάν», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης