Η μεταβατική κυβέρνηση της Βολιβίας θέλει τη βοήθεια του Ισραήλ για την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας» στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εσωτερικών Αρτούρο Μουρίγιο, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση του σοσιαλιστή προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και άλλες αριστερές δυνάμεις στην περιοχή απεργάζονται συνωμοσίες για την αποσταθεροποίηση κυβερνήσεων.

Χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία, ο Μουρίγιο δήλωσε ότι η βολιβιανή αστυνομία διενεργεί έρευνες για τη δράση μελών της ριζοσπαστικής αριστεράς που όπως διατείνεται συνδέονται με την κυβέρνηση Μαδούρο καθώς και διακινητών ναρκωτικών οι οποίοι κατ’ αυτόν υποκινούν τις αιματηρές ταραχές στη χώρα των Άνδεων μετά την παραίτηση του προέδρου Έβο Μοράλες κατ’ απαίτηση του στρατού τον περασμένο μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μοράλες, ο οποίος θα ολοκλήρωνε την τρίτη θητεία του στην προεδρία τον Ιανουάριο, βρέθηκε αντιμέτωπος με πολυήμερες κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης έπειτα από τις εκλογές της 20ής Οκτωβρίου, στις οποίες αναδείχθηκε νικητής από τον πρώτο γύρο, αποτέλεσμα που αμφισβήτησε η αντιπολίτευση καταγγέλλοντας νοθεία. Ο πρώτος αυτόχθων πρόεδρος της Βολιβίας λέει ότι η παραίτησή του ήταν αποτέλεσμα πραξικοπήματος, μετά την ανταρσία της αστυνομίας και την απαίτηση της στρατιωτικής ηγεσίας να εγκαταλείψει την εξουσία.

Η μεταβατική κυβέρνηση υπό την πρόεδρο Τζανίνε Άνιες, έως τον περασμένο μήνα γερουσιαστή της δεξιάς, έχει αλλάξει άρδην έκτοτε τη θέση της Λα Πας εντός και εκτός χώρας.

Η Άνιες ενισχύει τη θρησκευτική δεξιά, αποκαθιστά σθεναρούς δεσμούς με τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ, ενώ έδιωξε από τη χώρα εκατοντάδες γιατρούς από την Κούβα και τα μέλη της διπλωματικής αποστολής της Βενεζουέλας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνησή της δημιούργησε επίσης ειδικές μονάδες της αστυνομίας αρμόδιες για αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις. Σε ρεπορτάζ που μεταδόθηκαν από βολιβιανά τηλεοπτικά δίκτυα, εικονίζονται μασκοφόροι, βαριά οπλισμένοι αστυνομικοί να εκπαιδεύονται.

«Είναι σκληρές, δεν παίζουνε», είπε ο Μουρίγιο αναφερόμενος στις νέες μονάδες, προσθέτοντας πως «θα συνεχίσουμε να τις προετοιμάζουμε».

Ο υπουργός Εσωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης ανέφερε πως αρκετές ξένες χώρες βοηθούν στην εκπαίδευση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας και ότι ζήτησε επίσης τη συμβολή του Ισραήλ.

«Προσκαλέσαμε [τις ισραηλινές αρχές] να μας βοηθήσουν. Είναι συνηθισμένες στην αντιμετώπιση τρομοκρατών. Ξέρουν πώς να τους χειρίζονται», δήλωσε. «Το μόνο που θέλουμε είναι να αποκαταστήσουμε την ειρήνη».

Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση της Άνιες ανακοίνωσε ότι έκλεισε σειρά συμφωνιών με ηγετικά στελέχη του κινήματος διαμαρτυρίας με σκοπό την «αποκατάσταση της ειρήνης» στη Βολιβία, όπου σε συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και υποστηρικτές του Έβο Μοράλες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 30 άνθρωποι.

Ο Αρτούρο Μουρίγιο κατηγόρησε τον Νικολάς Μαδούρο — σύμμαχο του πρώην προέδρου Μοράλες — ότι υποκινεί με χρηματοδότηση ταραχές στη Λατινική Αμερική, χωρίς να παρουσιάσει κάποια απόδειξη. Ο υπουργός Εσωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης πρόσθεσε ότι σκοπεύει να ταξιδέψει στις ΗΠΑ προκειμένου να αποκαταστήσει «επαφές» για την ανταλλαγή πληροφοριών με την Ουάσινγκτον.

Το Καράκας απορρίπτει την κατηγορία αυτή της μεταβατικής κυβέρνησης στη Λα Πας, που χαρακτηρίζει ανυπόστατη.

Ο Μουρίγιο χαρακτήρισε «ανησυχητικό» το γεγονός ότι η κεντροαριστερή πρώην πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ, άλλη μια σύμμαχος του Μοράλες, επιστρέφει στην εξουσία — θα ορκιστεί την επόμενη εβδομάδα αντιπρόεδρος της χώρας. «Δυστυχώς, ο λαός της Αργεντινής την εξέλεξε. Γι’ αυτό όλες εμείς οι δημοκρατικές χώρες πρέπει να είμαστε σε συναγερμό», επέμεινε ο υπουργός Εσωτερικών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης