Βολιβία: Η «παραπληροφόρηση» για τον κορωνοϊό θα επισύρει πολύ αυστηρές ποινές

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 12 Μαΐου 2020, 08:27
Βολιβία: Η «παραπληροφόρηση» για τον κορωνοϊό θα επισύρει πολύ αυστηρές ποινές

Η μεταβατική κυβέρνηση της Βολιβίας ανακοίνωσε ότι στο εξής η διασπορά ψευδών ειδήσεων ή αναληθών πληροφοριών για τον κορωνοϊό θα επισύρει ποινές φυλάκισης και κάθειρξης, ακόμα και δέκα ετών, προκαλώντας κύμα διαμαρτυριών από μέρους δημοσιογραφικών ενώσεων και όχι μόνο.

Καθώς τέθηκε σε ισχύ νέο προεδρικό διάταγμα, «όσοι αποπειρώνται μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης να προκαλέσουν σύγχυση» ή «να παραπληροφορήσουν» καλά θα κάνουν «να προσέχουν» διεμήνυσε ο υπουργός Προεδρίας Γέρκο Νούνιες.

Το διάταγμα ορίζει ότι θα επιβάλλονται ποινές από ένα έτος φυλάκιση ως δέκα έτη κάθειρξη σε βάρος προσώπων τα οποία «διασπείρουν γραπτώς, εντύπως, με καλλιτεχνική και/ή άλλη μορφή, πληροφορίες που θέτουν σε κίνδυνο ή πλήττουν τη δημόσια υγεία, δημιουργώντας αβεβαιότητα στην κοινή γνώμη».

Οι νέες ποινικές διατάξεις θέτουν στο στόχαστρο «εκείνους που επιδιώκουν να πολεμήσουν και να διχάσουν τους Βολιβιανούς» δήλωσε ο Νούνιες.

Το διάταγμα αυτό τέθηκε σε ισχύ στα τέλη της περασμένης εβδομάδας από τη μεταβατική πρόεδρο της Βολιβίας, την Τζανίνε Άνιες. Η Άνιες, γερουσιάστρια της δεξιάς, ανέλαβε μεταβατική πρόεδρος της χώρας μετά την παραίτηση και τη φυγή από τη Βολιβία, τον Νοέμβριο του 2019, του σοσιαλιστή Έβο Μοράλες, που κατήγγειλε «πραξικόπημα» εναντίον του.

Ενώσεις των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης της Βολιβίας ζήτησαν χθες Δευτέρα να ανακληθεί το διάταγμα, το οποίο επιβάλλει κατά την άποψή τους «υπερβολικά αυστηρό», «αντισυνταγματικό περιορισμό», αν δεν «ποινικοποιεί το θεμελιώδες δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης».

Το διάταγμα αυτό, το οποίο κάνει ακόμα πιο αυστηρές τις διατάξεις προηγούμενου, που είχε υιοθετηθεί τον Μάρτιο, εγείρει «πολύ σοβαρό κίνδυνο» για την ελευθερία της έκφρασης, καθώς «ποινικοποιείται η πληροφόρηση, όχι η παραπληροφόρηση» κατήγγειλε ο δημοσιογράφος και δικηγόρος Αντρές Γκόμες.

«Πρόκειται για σαφή παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης» έκρινε από την πλευρά της η Εύα Κόπα, πρόεδρος της Γερουσίας, που ανήκει στην αντιπολίτευση.

Το Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS) του Μοράλες -ο πρώην πρόεδρος ζει εξόριστος στην Αργεντινή, όπου του χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο- διατηρεί ακόμη ευρεία πλειοψηφία και στα δύο σώματα του βολιβιανού κοινοβουλίου.

Το διάταγμα του Μαρτίου είχε ήδη επικριθεί έντονα από τη Διεθνή Αμνηστία, τη Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 12 Μαΐου 2020, 08:38