Την οριστική διακοπή οποιασδήποτε συζήτησης για την κατασκευή τμήματος ενός αυτοκινητοδρόμου που θα συνδέει τα λιμάνια της Χιλής με τη Βραζιλία και ο οποίος θα περνάει μέσα από Εθνικό Πάρκο της Βολιβίας, ανακοίνωσε τη Μ. Τρίτη ο πρόεδρος της χώρας, Εvo Morales. Ο επικεφαλής της βολιβιανής κυβέρνησης ξεκαθάρισε πως ο αυτοκινητόδρομος δεν πρόκειται να περάσει μέσα από το Εθνικό Πάρκο του Τίπνις, ικανοποιώντας με αυτό τον τρόπο ένα πάγιο αίτημα των αυτοχθόνων της περιοχής, οι οποίοι είχαν ζητήσει τη ματαίωση του έργου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αυτοκινητόδρομος θα περνούσε μέσα από τη συγκεκριμένη περιοχή και το ύψος της κατασκευής θα έφτανε τα 420 εκατ. δολάρια. Ανάδοχος του έργου είχε οριστεί η βραζιλιάνικη επιχείρηση OAS.

Το εν λόγω κατασκευαστικό έργο είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, αναγκάζοντας περίπου 1.000 αυτόχθονες κατοίκους από την περιοχή των Άνδεων να διανύσουν 500 χλμ. με τα πόδια προκειμένου να φθάσουν στην πρωτεύουσα, Λα Πάθ, όπου και ενώθηκαν με άλλους διαδηλωτές. Ο Evo Morales είχε ανακοινώσει στα τέλη του Οκτωβρίου την προσωρινή αναβολή των έργων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δρομολογήσαμε μια διαδικασία για την ακύρωση του συμβολαίου για την κατασκευή του δρόμου, που έχει συναφθεί με την OAS, διότι η εταιρεία δεν έχει τηρήσει τους όρους. Η εταιρεία έχει αναστείλει τις εργασίες, χωρίς καμία δικαιολογία, ή άδεια. Το συμβόλαιο για το μεσαίο τμήμα του έργου, το οποίο θα διασχίζει την έκταση Ισιμπόρο Σεκούρε και τον Εθνικό δρυμό των αυτοχθόνων, ακυρώθηκε το 2011 καθώς οι εργασίες σταμάτησαν», τόνισε.

Ο πρόεδρος της Βολιβίας δε διευκρίνισε εάν η OAS θα αποζημιωθεί, ή με ποιο τρόπο θα συνεχισθεί η κατασκευή της οδικής αρτηρίας, ενώ και η βραζιλιάνικη εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση.

Διαβάστε επίσης:
Βολιβία: Υπάρχουν και κάποιοι που θέλουν τον δρόμο, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012, 06:22

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης