Βομβαρδίστηκε το προεδρικό μέγαρο της Υεμένης

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2011, 15:43
Βομβαρδίστηκε το προεδρικό μέγαρο της Υεμένης
Το προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, δέχτηκε χτύπημα από τουλάχιστον δύο οβίδες με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ο πρωθυπουργός της χώρας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Βουλής και άλλες πολιτικές προσωπικότητες, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της προεδρίας και άλλες πηγές. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του κόμματος του Σάλεχ, του Γενικού Λαϊκού Κογκρέσου, ο Τάρεκ Σάμι, δήλωσε ότι «ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της βουλής καθώς και πολλές άλλες πολιτικές προσωπικότητες που συμμετείχαν στην προσευχή της Παρασκευής μέσα στο προεδρικό μέγαρο τραυματίστηκαν από οβίδες».

Ο Σάμι κατηγόρησε για την επίθεση τη φυλή Χάσιντ και τον ηγέτη της σεΐχη Σάντεκ αλ Άχμαρ. «Οι αλ Άχμαρ πέρασαν όλες τις κόκκινες γραμμές», τόνισε.

Νωρίτερα υποστηρικτές της αντιπολίτευσης περιέφεραν τις σορούς 50 ανθρώπων οι οποίοι σκοτώθηκαν αυτή την εβδομάδα στους δρόμους της Σαναά σε συγκρούσεις με δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο Σάλεχ. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί οι συγκρούσεις επεκτείνονταν ανησυχητικά σήμερα και η χώρα έμοιαζε να βρίσκεται πια στα πρόθυρα μιας γενικευμένης εμφύλιας σύρραξης.

Οι σοβαρές μάχες στη Σαναά εξαπλώθηκαν για πρώτη φορά στο νότιο τμήμα της πόλης, περιοχή ελεγχόμενη από δυνάμεις πιστές στον Σάλεχ, γεγονός που ίσως αποτελέσει ορόσημο στη σύγκρουση. Παράλληλα ακούστηκαν εκρήξεις στην Τάιζ, όπου τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν πως ερευνούν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες άλλοι 50 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την Κυριακή.

Ένας γιατρός και ακτιβιστής που συμμετείχε στις διαδηλώσεις δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν από πυρά ανδρών των υπηρεσιών ασφαλείας εναντίον διαδηλωτών. «Πολλοί τραυματίες είναι αποκλεισμένοι μέσα σε ένα τέμενος, και οι υπηρεσίες ασφαλείας εμπόδισαν γιατρούς να τους βοηθήσουν», είπε η πηγή αυτή.

Στην Υεμένη - όπου εδρεύει μια οργάνωση συνδεδεμένη με την αλ Κάιντα, η λεγόμενη αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου ή ΑΚΑΧ - υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ξεσπάσει μια γενικευμένη σύρραξη, υποστηρίζουν διάφοροι αναλυτές. Η Δύση θέλει να αποφύγει αυτό το ενδεχόμενο: η χώρα συνορεύει με την Σαουδική Αραβία, που είναι η μεγαλύτερη εξαγωγό αργού παγκοσμίως, και βρίσκεται κοντά σε σημαντικές θαλάσσιες οδούς μέσω των οποίων μεταφέρεται πετρέλαιο.

Στη Σαναά επίσης υπήρξε βομβαρδισμός του σπιτιού ενός από τα αδέλφια του Σάντεκ αλ Άχμαρ, ηγέτη της φυλής Χάσιντ, του Χαμίντ αλ Άχμαρ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2011, 15:59