Οι κυβερνήσεις της Ιρλανδίας και της Βρετανίας θα αναζητήσουν τρόπους προκειμένου να επανέλθουν πάλι σε τροχιά οι συνομιλίες για την αποκατάσταση της κυβέρνησης στη Βόρεια Ιρλανδία και καμία εκ των δύο δεν μελετά το ενδεχόμενο επιστροφής στην άμεση διακυβέρνηση από το Λονδίνο, δήλωσε σήμερα ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών.

Οι συνομιλίες για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου κατέρρευσαν εκ νέου χθες, αφού η επικεφαλής του μεγαλύτερου ενωτικού κόμματος δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία προοπτική για συμφωνία και κάλεσε τη Βρετανία να αναλάβει τον οικονομικό έλεγχο της περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βρετανική επαρχία βρίσκεται χωρίς αποκεντρωμένη εκτελεστική εξουσία – κεντρικό κομμάτι της ειρηνευτικής συμφωνίας του 1998 που έδωσε τέλος σε τρεις δεκαετίες βίας – εδώ και πάνω από έναν χρόνο από τότε που οι Ιρλανδοί εθνικιστές, Σιν Φέιν, αποσύρθηκαν από την κυβέρνηση, την οποία μοιράζονται με τους βασικούς τους αντιπάλους, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP).

«Το βάρος τώρα πέφτει στο να προσπαθήσουμε να επανέλθουν σε τροχιά αυτές οι συζητήσεις, προκειμένου οι δύο κυβερνήσεις να μπορέσουν να βρουν έναν τρόπο για να διασφαλίσουν ότι οι θεσμοί, που είναι η καρδιά της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής, μπορούν να επανασυσταθούν» δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι στο ιρλανδικό δίκτυο RTE.

«Σίγουρα δεν υπάρχει διάθεση να κινηθούμε προς την άμεση διακυβέρνηση από το Λονδίνο. Η δήλωση από το DUP ήταν τόσο μη καλοδεχούμενη και τόσο απογοητευτική, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα δύο κόμματα, που εκπροσωπούν κυρίως τους καθολικούς υποστηρικτές μιας ενωμένης Ιρλανδίας και τους προτεστάντες οπαδούς της συνέχισης της διακυβέρνησης από τη Βρετανία, δεν κατάφεραν να τηρήσουν μια σειρά από προθεσμίες, και ο τελευταίος γύρος συνομιλιών κατέρρευσε λόγω της διαφωνίας για την παροχή πρόσθετων δικαιωμάτων για όσους μιλούν την ιρλανδική γλώσσα.

Ο Κόβενι δήλωσε ότι πίστευε πως τα κόμματα είχαν καταλήξει σε έναν συμβιβασμό για το θέμα αυτό τις τελευταίες ημέρες, ο οποίος προέβλεπε τη θέσπιση πρόσθετων δικαιωμάτων στο πλαίσιο της ευρύτερης αναγνώρισης πολιτισμικής και γλωσσικής ποικιλομορφίας.

Πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις δήλωσαν στο Reuters ότι κάποια μέλη του DUP είχαν κάποιες αντιρρήσεις σε σχέση με τον προτεινόμενο συμβιβασμό και είχαν γνωστοποιήσει τις ανησυχίες τους νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

Η απουσία εκτελεστικής εξουσίας έχει περιορίσει τον ρόλο του Μπέλφαστ στις διαπραγματεύσεις της Βρετανίας για την αποχώρηση από την Ε.Ε., με το Brexit να αναμένεται να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στη Βόρεια Ιρλανδία από οποιοδήποτε άλλο τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πολλοί φοβούνται ότι μια επιστροφή στην άμεση διακυβέρνηση από τους Βρετανούς θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την εύθραυστη ισορροπία μεταξύ εθνικιστών και ενωτικών, οι οποίοι, έως πέρυσι, διοικούσαν την επαρχία από το 2007 σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας του 1998.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης