Ο Βορειοκορεάτης επίτιμος ηγέτης Kim Yong Nam, επικεφαλής τριών ανώτατων αξιωματούχων, και 18μελής ομάδα θα παραστούν στις εκδηλώσεις έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην Pyeongchang στη Νότια Κορέα.

Όπως ανακοίνωσε το νοτιοκορεατικό Υπουργείο Ενοποίησης, επιβεβαιώνοντας ανάλογη ανακοίνωση του βορειοκορεατικού πρακτορείου ειδήσεων, «τρεις ανώτατοι Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι με επικεφαλής τον Κιμ, πρόεδρο του Πρεζίντιουμ της Ανωτάτης Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης, και 18μελής αντιπροσωπεία θα παραστούν στην εναρκτήριο τελετή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων» την Παρασκευή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή του νοτιοκορεατικού γραφείου της Προεδρίας στη Σεούλ ανέφερε πως μελετάται το ενδεχόμενο ο πρόεδρος Moon Jae In να συναντηθεί με τη βορειοκορεατική επίσημη αντιπροσωπεία, η οποία θα βρεθεί για τρεις ημέρες στη χώρα.

Ποιος είναι ο Kim Yong Nam

Ο Kim Yong Nam είναι ο επικεφαλής της βορειοκορεατικής Εθνοσυνέλευσης που ελέγχεται από το κομμουνιστικό κόμμα και τυπικά αποτελεί και τον «νόμιμο ηγέτη στη Β. Κορέα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν θα πρέπει να συγχέεται το όνομά του με τον πρωτότοκο γιο του πρώην ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ιλ, ο οποίος επίσης ονομαζόταν Kim Jong Nam και βρέθηκε νεκρός κάτω από ύποπτες συνθήκες στη Μαλαισία, τον περασμένο χρόνο.

Ο ηλικίας 90 χρόνων Κιμ, ο οποίος έχει συγγένεια αίματος με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Kim Jong Un, θα είναι ο πρώτος ανώτατος αξιωματούχος της χώρας του που επισκέπτεται τον Νότο, αλλά, παρ’ όλα αυτά, δεν παύει να είναι «διακοσμητική προσωπικότητα».

Ήταν πάλι επικεφαλής της επίσημης βορειοκορεατικής αντιπροσωπείας στους Ολυμπιακούς στο Πεκίνο το 2008 καθώς και στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς στο Σότσι το 2014.

Επίσης, δεν συμπεριλαμβάνεται στη μαύρη λίστα των προσωπικοτήτων του ΟΗΕ και των ΗΠΑ, και δεν φαίνεται να έχει ανάμειξη στο βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο Κιμ επανειλημμένα κάνει εμφανίσεις στην τηλεόραση της Πιονγκγιάνγκ σε προπαγανδιστικές εκπομπές και είναι εκείνος που υποδέχεται τους ξένους αξιωματούχους που επισκέπτονται τη Β. Κορέα.

Πηγή: KYODO NEWS

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης