Βόρεια Κορέα: Οι ΗΠΑ θα «πληρώσουν ακριβά» τις προσχηματικές επικρίσεις τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2019, 06:14
Βόρεια Κορέα: Οι ΗΠΑ θα «πληρώσουν ακριβά» τις προσχηματικές επικρίσεις τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η Βόρεια Κορέα αντέδρασε με οργισμένο τρόπο στις επικρίσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ασιατική χώρα σήμερα, διαμηνύοντας ότι οι «κακόβουλες» τοποθετήσεις της Ουάσινγκτον το μόνο το οποίο θα επιτύχουν είναι η επιδείνωση της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο, σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Το πρακτορείο, επικαλούμενο εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών στην Πιονγκγιάνγκ, προειδοποίησε πως εάν οι ΗΠΑ θέσουν θέμα για το σύστημα διακυβέρνησης με την επίκληση του ζητήματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα το «πληρώσουν ακριβά».

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καταδίκασε την Τετάρτη τις «μακρόχρονες και συνεχιζόμενες» παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια Κορέα, εγκρίνοντας για ακόμη μια φορά όπως συμβαίνει σε ετήσια βάση τα τελευταία χρόνια σχέδιο απόφασης που συνεισηγήθηκαν δεκάδες κράτη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Ο πρέσβης της Βόρειας Κορέας απέρριψε την απόφαση.

Η ανακοίνωση του βορειοκορεάτικου ΥΠΕΞ είναι η πρώτη που δημοσιοποιήθηκε αφότου ο ειδικός επιτετραμμένος της Ουάσινγκτον για τη Βόρεια Κορέα, ο Στίβεν Μπίγκαν, προέτρεψε δημόσια την Πιονγκγιάνγκ τη Δευτέρα να επιστρέψει το ταχύτερο στο τραπέζι των διμερών διαπραγματεύσεων. Η κυβέρνηση του Κιμ Γιονγκ Ουν δεν έχει αντιδράσει στην αξίωση του Μπίγκαν.

Η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε μια σειρά δοκιμών όπλων τις τελευταίες εβδομάδες και ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν πως μπορεί να προετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέα δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM), καθώς η Πιονγκγιάνγκ και η Ουάσινγκτον μοιάζουν να εισέρχονται ξανά σε τροχιά σύγκρουσης.

Η βορειοκορεάτικη κυβέρνηση έχει απαιτήσει επανειλημμένα οι ΗΠΑ να βάλουν τέλος στην «εχθρική» πολιτική τους για να συμφωνήσει να ξαναρχίσουν συνομιλίες και έχει ορίσει προθεσμία ως τα τέλη της χρονιάς γι’ αυτό, διαμηνύοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα ακολουθήσει «νέο δρόμο», χωρίς να διευκρινίζει τι εννοεί.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2019, 06:14