Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν προήδρευσε σε συνεδρίαση κορυφαίων αξιωματούχων με αντικείμενο την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών για την επάνοδο της Πιονγκγιάνγκ σε τροχιά σύγκρουσης με την Ουάσινγκτον.

Ο Κιμ προήδρευσε σε ευρεία σύσκεψη της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής του Κόμματος Εργαζομένων, σύμφωνα με το πρακτορείο, κατά την οποία συζητήθηκαν βήματα προκειμένου «να ενισχυθούν» οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας «από στρατιωτική και πολιτική σκοπιά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξετάστηκαν επίσης ζητήματα που άπτονται της «αποφασιστικής βελτίωσης της συνολικής εθνικής άμυνας» και της «βιώσιμης και ταχεία ανάπτυξης των στρατιωτικών δυνατοτήτων για την αυτοάμυνα», πάντα κατά το KCNA.

Το πρακτορείο δεν διευκρίνισε πότε ακριβώς έγινε η συνάντηση ούτε και ποιες αποφάσεις πάρθηκαν.

Η Επιτροπή λαμβάνει αποφάσεις για τα στρατιωτικά ζητήματα στη Βόρεια Κορέα. Ο Κιμ είναι πρόεδρός της και αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Πιονγκγιάνγκ έχει ορίσει προθεσμία ως τα τέλη της χρονιάς προκειμένου η Ουάσινγκτον να αλλάξει αυτή που αποκαλεί «εχθρική» πολιτική της ώστε να αρθεί το απόλυτο αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η προσπάθεια αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου και σύναψης συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τις ΗΠΑ.

Ο Κιμ και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχουν συναντηθεί τρεις φορές από τον Ιούνιο του 2018, αλλά δεν έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στις διμερείς διαπραγματεύσεις, καθώς η Βόρεια Κορέα θέλει να εξασφαλίσει ότι θα αρχίσουν να αίρονται σταδιακά οι συντριπτικές διεθνείς οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της ταυτόχρονα με τη διαδικασία πυρηνικού αφοπλισμού της.

Το Σάββατο κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν την προειδοποίηση του υπουργείου Εξωτερικών ότι οι ΗΠΑ θα «πληρώσουν ακριβά» την προσχηματική κατά την Πιονγκγιάνγκ εκμετάλλευση του ζητήματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια Κορέα και ότι οι «κακόβουλες» τοποθετήσεις της Ουάσινγκτον το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να επιδεινώνουν την ένταση στη χερσόνησο.

Πρόσφατα η Βόρεια Κορέα προειδοποίησε την Ουάσινγκτον ότι την περιμένει ένα «χριστουγεννιάτικο δώρο» στα τέλη της χρονιάς εάν δεν αλλάξει στάση. Ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν πως η Πιονγκγιάνγκ ίσως προχωρήσει σε δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου.

Ο ειδικός επιτετραμμένος των ΗΠΑ για τη Βόρεια Κορέα Στίβεν Μπίγκαν επισκέφθηκε τη Νότια Κορέα και την Κίνα την περασμένη εβδομάδα, απευθύνοντας δημόσια και άμεση προτροπή στην Πιονγκγιάνγκ να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η βορειοκορεάτικη κυβέρνηση δεν έχει αντιδράσει μέχρι σήμερα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης