Ένοχος για «κατασκοπεία» και «ανατρεπτική δραστηριότητα» κρίθηκε ο Αμερικανοκορεάτης Κιμ Ντονγκ-Τσουλ από τις Αρχές της Βόρειας Κορέας και καταδικάστηκε σε 10 χρόνια καταναγκαστικά έργα.

Η Πιονγκγιάνγκ έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν τη φυλάκιση Αμερικανών για να «αποσπάσει» επισκέψεις αξιωματούχων από τις ΗΠΑ, με τις οποίες δεν διατηρεί επίσημες διπλωματικές σχέσεις​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Είχε συλληφθεί τον Οκτώβριο και, σύμφωνα με την Πιονγκγιάνγκ, παραδέχτηκε ότι διενήργησε «ασυγχώρητη κατασκοπεία» υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας που περιλάμβανε και την κλοπή στρατιωτικών απορρήτων. Για τις πράξεις του αυτές ζήτησε συγγνώμη από τον λαό της Βόρειας Κορέας.
«Το Ανώτατο Δικαστήριο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας καταδίκασε την Παρασκευή τον γεννημένο στη Νότια Κορέα πολίτη των ΗΠΑ Κιμ Ντονγκ-Τσουλ σε 10 χρόνια καταναγκαστικά έργα για δραστηριότητες που είχαν στόχο την ανατροπή του κοινωνικού συστήματος της ΛΔΚ καθώς και δραστηριότητες κατασκοπείας» μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο «Νέα Κίνα».

Δεν έγιναν γνωστές άλλες λεπτομέρειες, ούτε στη σχετική ανακοίνωση του βορειοκορεατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου KCNA.

O Κιμ Ντονγκ-ΤσουλΗ Πιονγκγιάνγκ έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν τη φυλάκιση Αμερικανών για να «αποσπάσει» επισκέψεις αξιωματούχων από τις ΗΠΑ, με τις οποίες δεν διατηρεί επίσημες διπλωματικές σχέσεις. Στο παρελθόν έχει επιβάλει μακροχρόνιες ποινές κάθειρξης σε ξένους υπηκόους, πριν τελικά τους απελευθερώσει. Έξι αλλοδαποί, μεταξύ των οποίων και ο Κιμ, παραμένουν υπό κράτηση σε φυλακές της ασιατικής χώρας. Στη Βόρεια Κορέα κρατείται επίσης ένας Αμερικανός, ο Ότο Ουόρμμπιρ, ο οποίος καταδικάστηκε τον Μάρτιο σε 15 χρόνια καταναγκαστικά έργα, επειδή προσπάθησε να κλέψει ένα προπαγανδιστικό πανό. Κρατείται επίσης ένας Καναδοκορεάτης χριστιανός πάστορας, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για ανατρεπτική δραστηριότητα.

Η Βόρεια Κορέα έχει ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας πριν από το πρώτο εδώ και 36 χρόνια συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο θα αρχίσει στις 6 Μαΐου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης