Απορρίφθηκε από τη Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας η πρόταση μορφής κατά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης αρμόδιου για ευρωπαϊκές υποθέσεις, του Νίκολα Ντιμιτρόφ, με 55 ψήφους κατά έναντι 53 υπέρ.

Συνολικά ψήφισαν 108 βουλευτές από τους 120 (το σύνολο των μελών της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συζήτηση στη Βουλή χαρακτηρίστηκε από υψηλούς τόνους, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την πορεία ένταξης της χώρας στην Ε.Ε.

Την πρόταση δυσπιστίας κατά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης υπέβαλε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, επιρρίπτοντάς του ευθύνες για το γεγονός ότι η χώρα δεν έχει κατορθώσει ακόμη να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες.

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, υπερασπιζόμενος τη θέση του, μίλησε για «πολιτικό θέατρο» από πλευράς αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι η Βόρεια Μακεδονία, αν και αναγνωρίζεται από σχεδόν όλους ότι αξίζει να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., δεν έχει επιτύχει τον στόχο λόγω του βέτο της Βουλγαρίας και μόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι 27 συμφώνησαν τον περασμένο Μάρτιο ότι η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων επρόκειτο να γίνει τον Δεκέμβριο του 2020, αλλά η Βουλγαρία πρόβαλε βέτο, αναφέροντας ότι δεν μπορεί προς το παρόν να δεχθεί την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ των Βρυξελλών και των Σκοπίων εξαιτίας διάφορων ανοιχτών γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης