Ξεκίνησε πριν από λίγο, αλλά διεκόπη και θα συνεχιστεί το μεσημέρι της Πέμπτης (11/11), έπειτα από σχετικό αίτημα της αντιπολίτευσης, η κρίσιμη συνεδρίαση της Βουλής στην οποία εξετάζεται η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ που κατέθεσε η αντιπολίτευση.

Για να εγκριθεί η πρόταση μομφής πρέπει να ψηφιστεί από την πλειοψηφία, δηλ. από τουλάχιστον 61 βουλευτές από τους 120 που αριθμεί το σύνολο της Βουλής της χώρας. Για την ώρα είναι ασαφές εάν η ετερόκλητη αντιπολίτευση μπορεί να συγκεντρώσει τον αριθμό αυτό των βουλευτών για την ανατροπή της κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην αίθουσα της Βουλής δεν παρευρίσκονται οι βουλευτές των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, οι οποίοι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα απέχουν από τη σημερινή συνεδρίαση. Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ήταν παρόντες 60 βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης που υποστηρίζουν την πρόταση μομφής. Από τις τάξεις της αντιπολίτευσης λείπει ένας βουλευτής του μικρού αλβανικού κόμματος «BESA», ο οποίος πριν από λίγο γνωστοποίησε ότι δεν θα συμμετάσχει στην σημερινή συνεδρίαση.

Ο Ζόραν Ζάεφ, μετά τη βαριά ήττα του κόμματός του στις δημοτικές εκλογές στις 31 Οκτωβρίου, είχε γνωστοποιήσει ότι αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη και παραιτείται από πρωθυπουργός της χώρας και αρχηγός του κόμματός του.

Όμως μόλις προχθές, Τρίτη, ανακάλεσε την απόφασή του και δεν παραιτείται, επικαλούμενος την κρίσιμη πολιτική, αλλά και οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αξιοπιστία του ωστόσο έχει πληγεί στο μέγιστο και το ζητούμενο γι’ αυτόν είναι να επιζήσει σήμερα της πρότασης μομφής κατά του ίδιου και της κυβέρνησής του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης