Την παραμονή των στρατευμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ που συνδράμουν στη σταθεροποίηση της ασφάλειας στη Βοσνία αποφάσισε την Τετάρτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. λόγω της έκρυθμης κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή που συνεχίζει να αποτελεί μια «απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

Η δύναμη της Ε.Ε. στη Βοσνία, γνωστή ως «EUFOR ALTHEA», καθώς και αυτή του NATO με έδρα το Σεράγεβο, στην οποία μετέχουν αρκετές εκατοντάδες στρατιωτικοί και πολιτικοί υπάλληλοι, θα συνεχίσουν την αποστολή τους στη χώρα έως τουλάχιστον το Νοέμβριο του 2012.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε ομόφωνα την απόφαση που δίνει την εντολή σε όλα τα κράτη να λάβουν «όλα τα αναγκαία μέτρα» για να βοηθήσουν την Ε.Ε. και το NATO να συνεχίσουν την αποστολή τους.

«Οι δύο οργανισμοί μπορούν επίσης να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να «αμυνθούν στις επιθέσεις και τις απειλές για επιθέσεις», επισημαίνεται επίσης στην απόφαση.

Η δύναμη της Ε.Ε. αναπτύχθηκε το 2004 αντικαθιστώντας την αποστολή σταθεροποίησης του Ο.Η.Ε. που εστάλη στη Βοσνία για να εγγυηθεί την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέιτον του 1995.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση επαναλαμβάνει ότι οι Βόσνιοι Σέρβοι, οι Βόσνιοι Μουσουλμάνοι και οι Κροάτες πρέπει να εφαρμόσουν πλήρως τη συμφωνία του 1995.

Στη Βοσνία δεν έχει υπάρξει ανάδειξη κυβέρνησης από το 2010, γεγονός που δεν επιτρέπει τη σταθεροποίηση της περιοχής και την προώθηση των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης