Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ICJ), με την οποία απορρίφθηκαν οι αμοιβαίες προσφυγές της Κροατίας και της Σερβίας για γενοκτονία προβάλλεται από τον Τύπο της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα, στα οποία γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις αντιδράσεις στο Ζάγκρεμπ και στο Βελιγράδι και τονίζεται ότι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης της ετυμηγορίας του ICJ το 2007, όταν επίσης απορρίφθηκε η προσφυγή της Βοσνίας σε βάρος της Σερβίας για γενοκτονία.

«Αποφασίστηκε ότι κανένας δεν είναι ένοχος για γενοκτονία», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος δημοσίευμα της εφημερίδας «Ντνέβνι Άβαζ» του Σαράγεβο, στο οποίο σημειώνεται ότι οι αποφάσεις του ICJ ήταν αναμενόμενες, καθώς το δικαστήριο είχε αποφανθεί νωρίτερα ότι η Σερβία δεν είναι υπεύθυνη για γενοκτονία στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Οσλομποτζένιε» του Σαράγεβο τονίζεται ότι οι πολιτικοί υποδέχθηκαν την απόφαση του ICJ με διαλλακτικότητα, αντίθετα σε περιοχές, στις οποίες υπήρξαν τα περισσότερα θύματα του πολέμου, όπως στην κροατική πόλη Βούκοβαρ επικράτησε πικρία και απογοήτευση.

«Είναι σημαντικό ότι η Κροατία και η Βοσνία – Ερζεγοβίνη προσέφυγαν συγκεκριμένα εναντίον της Σερβίας για γενοκτονία, κάτι που δείχνει ξεκάθαρα τίνος η πολιτική προκάλεσε δεινά και απώλειες ανθρώπινων ζωών στο χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Ανεξάρτητα από την απόφαση, αυτά είναι σημαντικά στοιχεία, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσει η σερβική ηγεσία», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Ο τηλεοπτικός σταθμός BHT 1, εκτός από την αναφορά στην απόφαση του ICJ, άνοιξε και το θέμα πιθανής αναθεώρησης της προηγούμενης απόφασης του δικαστηρίου, με την οποία απορρίφθηκε η προσφυγή της Βοσνίας εναντίον της Σερβίας για γενοκτονία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση ελήφθη το 2007 και η Βοσνία – Ερζεγοβίνη έχει τη δυνατότητα σε περίοδο 10 χρόνων να ζητήσει αναθεώρηση, εφ΄ όσον όμως συλλέξει νέα αποδεικτικά στοιχεία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης