Ομαλοποιείται σταδιακά η κατάσταση στις πλημμυρισμένες περιοχές στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, σε ορισμένα τμήματα της οποίας κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ωστόσο, σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένουν οι αρμόδιες Αρχές με τη συνδρομή της Πολιτικής Προστασίας στις περιοχές Πρίγιεντορ και Σάνσκι Μοστ στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, όπου η άνοδος της στάθμης του ποταμού Σάνα απειλεί εκατοντάδες οικιστικά και επαγγελματικά ακίνητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πλημμύρες στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, σε συνδυασμό με τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, έθεσαν σε συναγερμό και τις Αρχές των γειτονικών χωρών.

Στην Κροατία, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Κοστάινιτσα (Kostajnica), περίπου 90 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ζάγκρεμπ, όπου η στάθμη των υδάτων του ποταμού Ούνα έφτασε τα 419 εκατοστά και εκτιμάται ότι θα ανέβει στα 500, 37 εκατοστά χαμηλότερα από το υψηλότερο επίπεδο που καταγράφηκε ποτέ, το 1955. Ο επικεφαλής της τοπικής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, Μίλκο Πριτς, δήλωσε ότι δεν απειλούνται κάτοικοι της περιοχής, ούτε και οι περιουσίες τους, όμως οι Αρχές παραμένουν σε εγρήγορση, για να ανταποκριθούν έγκαιρα σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, έχει συνεχή επικοινωνία με τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, Τόμισλαβ Κόριτς και Νταβόρ Μποζίνοβιτς αντίστοιχα, καθώς και με τον επικεφαλής της περιφέρειας Κάρλοβατς, Νταμίρ Γέλιτς.

«Η κατάσταση στο Κάρλοβατς φαίνεται να είναι υπό έλεγχο» ανέφερε ο κ. Πλένκοβιτς και υπογράμμισε ότι τα έργα και οι επενδύσεις που έγιναν για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας και τη θωράκιση των υποδομών έδωσαν τα πρώτα αποτελέσματα, καθώς επετεύχθη η προστασία σημαντικών υποδομών στη χώρα από τις έντονες βροχοπτώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης