Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι εκτέθηκαν σε ενδοοικογενειακή βία το 2018

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2019, 12:41
Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι εκτέθηκαν σε ενδοοικογενειακή βία το 2018
Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι εκτέθηκαν σε ενδοοικογενειακή βία στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη το 2018, τονίζει η εφημερίδα «Nezavisne Novine» σε δημοσίευμά της, το οποίο αναμετέδωσε το κροατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Hina».

Παρόλο που η Βοσνία-Ερζεγοβίνη ενέκρινε τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης πριν από μερικά χρόνια, απέχει πολύ από την εκπλήρωση των κριτηρίων που καθορίζονται από Συμβούλιο της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στο δημοσίευμα της «Nezavisne Novine» επισημαίνεται το θέμα των καταφυγίων των γυναικών ως σημαντικό στοιχείο της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης που καθορίζει πρότυπα για την ίδρυση και τη λειτουργία τέτοιων ασφαλών δομών στέγασης για θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Ο αριθμός των καταφυγίων γυναικών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι χαμηλότερος από αυτόν που απαιτείται.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το περασμένο έτος, σε ποσοστό άνω του 90% των περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας, οι επιτιθέμενοι ήταν άνδρες ηλικίας μεταξύ 30 και 40 ετών και τα θύματά τους ήταν σύζυγοι και παιδιά. Δεκάδες από τους δράστες συνελήφθησαν και αντιμετώπισαν ποινικές διώξεις. Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι περίπου μία στις δύο γυναίκες άνω των 15 ετών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη εκτέθηκε σε κάποια μορφή βίας στη ζωή της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2019, 12:41