Βουλγαρία: 8.000 πρόσφυγες ζητούν άσυλο

Βουλγαρία: 8.000 πρόσφυγες ζητούν άσυλο
Οι πρόσφυγες που ζητούν άσυλο στη Βουλγαρία έχουν ανέλθει σε 8.000 και μέσα σε ένα 24ωρο οι νέες αιτήσεις για χορήγηση ασύλου φθάνουν τις 500, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Βασίλ Μαρίνοφ, στη διάρκεια ακρόασης σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Εσωτερικής Ασφάλειας και Δημόσιας Τάξης της Βουλγαρικής Βουλής, αναφορικά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το κύμα προσφύγων, κυρίως από την Συρία.

«Μόνον 12 από τους χιλιάδες πρόσφυγες στη Βουλγαρία αποτελούν πραγματικό κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας και μόνον ένας έχει συμμετάσχει σε στρατιωτικές ενέργειες», είπε ο Μαρίνοφ και έκανε γνωστό ότι καθυστερεί η απέλαση 200 Αλγερινών, καθώς δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από τη Βουλγαρία για τη χώρα τους. Πρόσθεσε, ότι αυτή τη στιγμή διεξάγονται διαπραγματεύσεις, με χώρες εταίρους, στις οποίες θα μπορούσαν να μεταβούν για να μεταφερθούν στη συνέχεια στην Αλγερία. «Δεν είναι δυνατόν να τους στείλουμε στη χώρα τους με πτήση charter», εξήγησε.

Στο μεταξύ, η ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα και η επίσπευση της υπογραφής της συμφωνίας επανεισδοχής, μεταξύ Ε.Ε και Τουρκίας, θα συζητηθούν σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Βουλγαρίας και της Τουρκίας, όπως διαφάνηκε από την τοποθέτηση του Βούλγαρου υπουργού Εξωτερικών, Κρίστιαν Βιγκένιν, ο οποίος ήταν επίσης παρών στη συνεδρίαση. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο Βιγκένιν είπε ότι σχεδιάζει να επισκεφθεί σύντομα την Τουρκία και ανέφερε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο φιλελευθεροποίησης του καθεστώτος βίζας για τους Τούρκους υπηκόους, ως ένας τρόπος για να πειστεί η Τουρκία να υπογράψει τη συμφωνία επανεισδοχής.

Το θέμα θα βρεθεί στην ατζέντα των συνομιλιών, πρόσθεσε ο Βιγκένιν και εξήγησε ότι υπάρχει συμφωνία του 1967 που προβλέπει τη συγκρότηση κοινής επιτροπής για τα ζητήματα των συνόρων. Αυτό κατά την γνώμη του θα διευκολύνει τον άμεσο συντονισμό.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2013, 01:49