Ανοίγει ο «δρόμος» για την πτώχευση της τράπεζας Corporate Commercial Bank (ΚΤΒ), μετά την απόφαση πέντε δικαστών του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου (SAC) της Βουλγαρίας, η οποία είναι αμετάκλητη.

Η ακρόαση στο δικαστήριο της Σόφιας θα γίνει στις 15 Απριλίου, σύμφωνα με τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην απόφαση των πέντε δικαστών του SAC υπογραμμίζεται ότι οι μέτοχοι της ΚΤΒ δεν έχουν έννομο συμφέρον για να εφεσιβάλουν κατά της απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας (ΒΝΒ), με την οποία αφαιρέθηκε η άδεια λειτουργίας της ΚΤΒ.

Η έφεση των μετόχων της ΚΤΒ (του μεγαλομετόχου Bromak EOOD, της Bulgarian Acquisition Company II και της Βέρα Αχούντοβα, ως εκπροσώπου ομάδας των καταθετών) είχε, αρχικά, εξεταστεί από τρεις δικαστές του SAC, τον περασμένο Ιανουάριο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Novinite της Σόφιας.

Τότε, οι δικαστές επικύρωσαν την απόφαση της ΒΝΒ να αφαιρέσει την άδεια της τράπεζας και η εταιρεία Bromak άσκησε έφεση, η οποία και εξετάστηκε από τους πέντε δικαστές του SAC.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας αφαίρεσε την άδεια της ΚΤΒ και ζήτησε από το δικαστήριο της Σόφιας να κηρύξει πτώχευση τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, όμως η έφεση της Bromak κατά της συγκεκριμένης απόφασης σταμάτησε τη σχετική διαδικασία.

Η ΚΤΒ ανέστειλε τη λειτουργία της στις 21 Ιουνίου 2014, μετά τη μαζική «φυγή» καταθέσεων, που προκάλεσε έλλειψη ρευστότητας. Ύστερα από πέντε μήνες, διάστημα στο οποίο βρισκόταν υπό καθεστώς εποπτείας (σ.σ.: η Κεντρική Τράπεζα διόρισε εποπτικό συμβούλιο στην KTB, ανακαλώντας τα δικαιώματα των μετόχων, στις 20 Ιουνίου), τον Νοέμβριο έγινε η αφαίρεση της άδειάς της και βρίσκεται σε διαδικασία πτώχευσης.

Στα μέσα Μαρτίου 2015, το δικαστήριο της Σόφιας ενέκρινε τον διορισμό δύο προσωρινών διαχειριστών, των Λαζάρ Ιλίεφ και Ρόσεν Ανγκέλτσεφ, που ανέλαβαν τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας.

Οι δύο άνδρες αντικατέστησαν το εποπτικό συμβούλιο που είχε ορίσει -τον περασμένο Ιούνιο- η Κεντρική Τράπεζα της χώρας (ΒΝΒ).

Στο μεταξύ, ο μεγαλομέτοχος της τράπεζας, ιδιοκτήτης της Bromak Τσβέταν Βασίλεφ, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να κινηθεί δικαστικά κατά των βουλγαρικών Αρχών, για την «επίθεση που έγινε στην τράπεζα με τη βοήθεια και κρατικών θεσμών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε γραπτή δήλωσή του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης