Ο επικεφαλής της εισαγγελίας της Βουλγαρίας διέταξε σήμερα και άλλες έρευνες, περιλαμβανομένης και μίας για τον επικεφαλής της επιτροπής κατά της διαφθοράς, σε ένα σκάνδαλο για αγορές πολυτελών διαμερισμάτων σε ευνοϊκές τιμές που έχει ήδη οδηγήσει στην παραίτηση υψηλόβαθμων πολιτικών.

Ο επικεφαλής εισαγγελέας Σοτίρ Τσατσάροφ δήλωσε σήμερα πως ο επίτροπος κατά της διαφθοράς Πλάμεν Γκεοργκίεφ περιλαμβάνεται μεταξύ εκείνων που ερευνώνται για φερόμενες ψευδείς δηλώσεις σχετικά με τις περιστάσεις υπό τις οποίες ο ίδιος και η σύζυγός του απέκτησαν ένα διαμέρισμα στην πρωτεύουσα Σόφια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γκεοργκίεφ αρνήθηκε ότι διέπραξε οποιοδήποτε αδίκημα και είπε ότι θα συνεργαστεί πλήρως με την έρευνα.

Οι εισαγγελείς θα ζητήσουν έγγραφα περιλαμβανομένης της μεταβίβασης του τίτλου και τραπεζικών εγγραφών για τη χρηματοδότηση του δανείου έτσι ώστε να διευκρινίσουν από πού προήλθαν τα χρήματα για τη αγορά του διαμερίσματος, ανέφερε ο Τσατσάροφ.

Ο εισαγγελέας είπε επίσης ότι η σύζυγος του επικεφαλής του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Λόζαν Πάνοφ και ο γιος του διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Ερευνών Μπόρισλαβ Σαράφοφ περιλαμβάνονται μεταξύ των προσώπων που ερευνώνται. Κανείς από αυτούς δεν ήταν διαθέσιμος για σχόλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Βουλγαρία θεωρείται η πιο διεφθαρμένη χώρα της ΕΕ από την οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια. Παρά τις υποσχέσεις διαδοχικών κυβερνήσεων να καταπολεμήσουν τη διαφθορά, κανείς υψηλόβαθμος αξιωματούχος δεν έχει οδηγηθεί μέχρι σήμερα στη φυλακή κατηγορούμενος για διαφθορά.

Αναλυτές λένε πως η διαφθορά σε υψηλό επίπεδο στη Βουλγαρία είναι το κύριο εμπόδιο στις φιλοδοξίες της Βουλγαρίας να προσελκύσει περισσότερες ξένες επενδύσεις και να ενταχθεί στη ζώνης ελεύθερης μετακίνησης Σένγκεν της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε πως όσοι κατονομάστηκαν σήμερα από τον επικεφαλής εισαγγελέα πρέπει είτε να παραιτηθούν είτε να δηλώσουν άδεια απουσίας.

Ο Γκεοργκίεφ επιβεβαίωσε πως παίρνει άδεια ώστε να μην υπάρχει καμία υποψία ότι θα επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο την έρευνα.

«Δηλώνω ότι πάντοτε σεβόμουν τον νόμο, και στην εργασία μου με καθοδηγούσαν πάντα ηθικές αρχές και επαγγελματικά πρότυπα», δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής κατά της διαφθοράς.

Την περασμένη εβδομάδα, ο αναπληρωτής επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος GERB, ο Τσβετάν Τσβετάνοφ, παραιτήθηκε από βουλευτής έπειτα από παρόμοιες κατηγορίες.

Το σκάνδαλο έχει ήδη οδηγήσει την υπουργό Δικαιοσύνης και δύο υφυπουργούς της Βουλγαρίας σε παραίτηση έπειτα από πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες αγόρασαν ευρύχωρα διαμερίσματα σε ένα προάστιο της Μόσχας σε τιμές κάτω από τις αγοραίες από τον ίδιο εργολάβο ακινήτων.

Και οι τέσσερις πολιτικοί αρνούνται τις κατηγορίες.

Οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλιστές, οι οποίοι απέχουν από τις εργασίες του Κοινοβουλίου από τα μέσα Φεβρουαρίου, επανέλαβαν τις εκκλήσεις για πρόωρες εκλογές, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Μπορίσοφ ότι απέτυχε να καταπολεμήσει τη διαφθορά σε υψηλό επίπεδο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης