Η Βουλγαρία πρότεινε την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα για τη θέση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Υποστηρίζονται «πέντε σημαντικοί λόγοι» που η σημερινή Ευρωπαία επίτροπος διαθέτει τα προσόντα και είναι κάτι παραπάνω από κατάλληλη για αυτήν τη θέση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι λόγοι για τους οποίους στη Βουλγαρία εκτιμούν ότι η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα είναι κατάλληλη για τη θέση του γ.γ. των ΗΕ είναι οι εξής:

1. Η προσωπικότητά της

Όποιος τη γνωρίζει επίσημα και ανεπίσημα από συναντήσεις και συσκέψεις ανάμεσα στην Πράγα και τις Βρυξέλλες ξέρει ότι η Γκεοργκίεβα είναι αυθεντική.

Είναι ζωντανή, λέει τη γνώμη της και ακούει προσεχτικά τους συνομιλητές της. Έχει χιούμορ, είναι δεινή ρήτωρ, δουλεύει ακούραστα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλοι της οι συνεργάτες είναι νεότεροι σε ηλικία και δουλεύουν δύο βάρδιες για να καταφέρουν να ακολουθήσουν τον ρυθμό της. Ταξιδεύει σε δύο ημέρες σε διαφορετικές ηπείρους και είναι πάντα παρούσα. Μια χρήσιμη ιδιότητα για τα ΗΕ.

2. Είναι από την ανατολική Ευρώπη

Δεν υπήρξε μέχρι σήμερα γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών από αυτήν την περιοχή του κόσμου. Αλλά δεν είναι το μόνο επιχείρημα υπέρ της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Η χώρα της βρίσκεται στο επίκεντρο της προσφυγικής κρίσης, είναι γειτονική χώρα της Τουρκίας και μόνο 1.500 χλμ. μακριά από το Χαλέπι. Η Βουλγαρία είναι κοντά στη Μολδαβία και την Ουκρανία, χώρες οι οποίες εμπλέκονται σε μια «ψυχρή αντιπαράθεση» με τη Ρωσία.

Η υποψήφια για τη θέση του γενικού γραμματέα των ΗΕ έχει τη στήριξη πολλών χωρών της περιοχής.

Μιλάει καλά ρωσικά και έχει πολύ καλές επαφές με τη ρωσική ηγεσία.

3. Είναι γυναίκα

Είναι καιρός πια μια γυναίκα να βρεθεί στην κορυφή των Ηνωμένων Εθνών. Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα έχει επίσης μια σειρά από σημαντικά προσόντα. Διαθέτει οικονομικές γνώσεις και διεθνή εμπειρία από την εποχή που ήταν στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Είναι πρακτική και αποτελεσματική. Και δεν έχει προσωπική φιλαρέσκεια, όπως πολλοί άνδρες συνάδελφοί της. Παράλληλα, διαθέτει γοητεία και μπορεί να κάνει συμβιβασμούς. Επίσης, δεν φλυαρεί και όταν λέει ότι θέλει να πει μόνο τρία πράγματα, λέει μόνο αυτά.

4. Φέρνει φρέσκο αέρα

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα γνωρίζει τους διεθνείς θεσμούς, αλλά δεν είναι μέρος του μηχανισμού των Ηνωμένων Εθνών, όπως ο αντίπαλός της Αντόνιο Γκουτέρες.

Δεν είναι συμβατική και μπορεί να μιλάει με όλους. Από αριστερούς μέχρι ευρωσκεπτικιστές. Τα προβλήματα δεν τα λύνει βάσει ιδεολογικών κριτηρίων αλλά με γνώμονα τι είναι εφικτό.

5. Λόγω αυτής της ιστορίας

Από το 2010 μέχρι το 2014 ήταν επίτροπος στην Κομισιόν για θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας.
Βρισκόταν σε διακοπές όταν το Πακιστάν το 2010 επλήγη από πλημμύρες. Οι συνεργάτες της δεν ήθελαν αρχικά να την ενοχλήσουν, αλλά η ίδια αποφάσισε να διακόψει τις διακοπές της και πήγε στο Πακιστάν.

Η πτήση της είχε καθυστέρηση και έφθασε στις 06.00 το πρωί. Οι συνοδοί της προσπάθησαν να την πείσουν να ξεκουραστεί πρώτα, αλλά εκείνη απάντησε πως «ο ύπνος είναι μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Θα τη χρησιμοποιήσουμε αργότερα». Ήταν η πρώτη που έφθασε στον τόπο της καταστροφής μετά τον γ.γ. Μπαν Κι-μουν.

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης