Η ανάγκη για καλύτερη εποπτεία των τραπεζών στη Βουλγαρία υπογραμμίζεται στη δήλωση της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), που ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στη Σόφια.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας Novinite, η «κατάρρευση» της Corporate Commercial Bank (KTB) και η επιδείνωση της δημοσιονομικής ισορροπίας «δοκίμασαν» τη μακροοικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δήλωση υπογραμμίζει ότι, παρά τις δύσκολες συνθήκες, μέτρια ανάπτυξη επιτεύχθηκε το 2014, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και το 2015.

Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης το τρέχον έτος αναμένεται να είναι γύρω στο 1,25% και θα υποστηρίζεται από την ιδιωτική κατανάλωση και τη συνεχή απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, αναμένεται σταδιακή μείωση του αποπληθωρισμού και περαιτέρω κάμψη της ανεργίας το 2015.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ΔΝΤ σημειώνει ότι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές έχουν αυξηθεί τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, επισημαίνοντας τα υψηλά εταιρικά χρέη, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι εξελίξεις στην Ελλάδα και η κρίση στην Ουκρανία.

Η δήλωση επαινεί την ισχυρή ρευστότητα του συστήματος που επέδειξε πριν από την κατάρρευση της KTB και τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας που εισήγαγαν η Εθνική Τράπεζα της Βουλγαρίας (BNB) και η κυβέρνηση.

Όπως τονίζεται, τα μέτρα ηρέμησαν τους καταθέτες και εμπόδισαν δευτερογενείς επιδράσεις σε ολόκληρο το σύστημα, ενώ επιτράπηκε η εισφορά κρατικών πόρων στο ταμείο ασφάλισης των καταθέσεων για την πληρωμή των εγγυημένων καταθέσεων.

Ωστόσο, το ΔΝΤ ζητεί αποφασιστικές ενέργειες για την αντιμετώπιση των αδυναμιών που αποκαλύφθηκαν με την κατάρρευση της KTB. Σε αυτές περιλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην εποπτεία, η εξασφάλιση επαρκούς οικονομικού «πλέγματος» ασφάλειας και η αξιολόγηση των τραπεζών.

Όσον αφορά στο δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο διπλασιάστηκε σε 3,7% του ΑΕΠ το 2014, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναγνωρίζει τον εφετινό στόχο του 3% ως εφικτό, αλλά σημειώνει ότι η επίτευξή του θα εξαρτηθεί από τη συγκράτηση των δαπανών.

Τέλος, το ΔΝΤ απευθύνει έκκληση για συγκεκριμένα σχέδια για την αντιμετώπιση των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών κινδύνων, όπως ο σχεδιασμός και η βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος υγείας και την παρακολούθηση των δημοσιονομικών κινδύνων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης