Η τελετή τοποθέτησης τροπίδας για το νέο περιπολικό σκάφος Hrabri του βουλγαρικού Πολεμικού Ναυτικού πραγματοποιήθηκε στο ναυπηγείο MTG Dolphin, κοντά στη Βάρνα, παρουσία του προέδρου της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, του υπουργού Άμυνας Ντομπρομίρ Ζάκοφ, του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, ναυάρχου Εμίλ Εφτίμοφ και του διοικητή του Πολεμικού Ναυτικού, αντιναυάρχου Κίριλ Μιχαΐλοφ.

Με την τελετή αυτήν ξεκίνησε ουσιαστικά η ναυπήγηση του πλοίου. Η κατασκευή ενός δεύτερου περιπολικού σκάφους είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις αρχές του 2023.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος Ράντεφ είπε ότι η Βουλγαρία επιστρέφει στον χάρτη της ναυπήγησης πολεμικών πλοίων. Πρόσθεσε ότι ο σύγχρονος πόλεμος απαιτεί να έχει το ναυτικό της Βουλγαρίας ευρύ φάσμα δυνατοτήτων.

Στην ομιλία του ο υπουργός Ζάκοφ είπε ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από την επιτάχυνση του εκσυγχρονισμού και του επανεξοπλισμού των βουλγαρικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο ναύαρχος Εφτίμοφ είπε ότι το Hrabri αναμένεται ότι θα καθελκυστεί στις αρχές του 2025. Έχει ήδη ξεκινήσει η αγορά πυρομαχικών και αντιαεροπορικών συστημάτων. Πρόσθεσε ότι συγκροτείται μια διαπραγματευτική ομάδα και ανταλλάσσονται έγγραφα με την Ιταλία για την πιθανή αγορά ενός υποβρυχίου και, ενδεχομένως, και ενός δεύτερου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αντιναύαρχος Μιχαΐλοφ πρόσθεσε ότι τα πλοία θα εφοδιαστούν με ολοκληρωμένα συστήματα επικοινωνίας και πλοήγησης. Το πρόγραμμα βρίσκεται εντός του χρονοδιαγράμματος και οι κατασκευαστές λένε ότι μεγάλο μέρος του εξοπλισμού είναι ήδη έτοιμο ή κατασκευάζεται. Ο Μιχαΐλοφ είπε ότι το Πολεμικό Ναυτικό εργάζεται για την αναβάθμιση του συστήματος παράκτιας επιτήρησης. Το πρόγραμμα αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί σε ενάμιση χρόνο και τα νέα συστήματα θα έχουν διευρυμένες δυνατότητες.

Η απόκτηση περιπολικών σκαφών είναι ένα από τα τρία κύρια σχέδια εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων στη Βουλγαρία. Τα άλλα δύο είναι η αγορά μαχητικών F-16 για την Πολεμική Αεροπορία και τεθωρακισμένων οχημάτων για τις χερσαίες δυνάμεις.

Πηγές: ΑΜΠΕ, BTA

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης