Θα ήταν καλό αν οι χώρες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση μοιραστούν μέρος του κόστους φροντίδας των Ουκρανών προσφύγων που τρέπονται σε φυγή από την εισβολή της Ρωσίας, δήλωσε τη Δευτέρα ο Βούλγαρος πρωθυπουργός της χώρας Κίριλ Πέτκοφ.

Περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν περάσει στην Κεντρική Ευρώπη μέχρι στιγμής, ανακοίνωσε νωρίτερα τη Δευτέρα η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, καθώς χιλιάδες άλλοι συνεχίζουν να διασχίζουν τα σύνορα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πέτκοφ δήλωσε στο Reuters ότι η κυβέρνησή του έχει καταρτίσει ένα σχέδιο για την υποδοχή περίπου 50.000 ανθρώπων, ένα σχέδιο κόστους περίπου 2 εκατομμύρια λέβα (1,11 εκατομμύρια δολάρια) την ημέρα για τροφή και στέγαση.

«Θα ήταν πολύ καλό, και νομίζω όχι μόνο για τη Βουλγαρία αλλά και για όλες τις παραμεθόριες χώρες, τη Ρουμανία, την Πολωνία, να μοιραστούμε μέρος της επιβάρυνσης και μέρος του κόστους… με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της», συμπλήρωσε.

Η βαλκανική χώρα θα συνεχίσει προς το παρόν τα σχέδιά της χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση από την ΕΕ και ενδέχεται να επεκτείνει το σχέδιο για να υποδεχτεί έως και 100.000 άτομα, τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το φτωχότερο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει δηλώσει ότι βοηθά στην απομάκρυνση ανθρώπων από την εθνική βουλγαρική μειονότητα των 250.000 ατόμων στην Ουκρανία, καθώς και άλλων προσφύγων.

«Η Βουλγαρία υποδέχεται όλους τους πρόσφυγες και δεν υπάρχει καμία διάκριση», δήλωσε ο Πέτκοφ.

Ξενοδοχεία προσφέρθηκαν να δεχτούν κόσμο και η κυβέρνηση συμφώνησε να επιστρέψει σε επιχειρήσεις 40 λέβα ανά άτομο την ημέρα, πρόσθεσε.

Από τους 38.000 πρόσφυγες που έχουν εισέλθει στη Βουλγαρία, περίπου 21.000 επέλεξαν να μείνουν στη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία της συνοριοφυλακής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης